Väärikad astuvad oma ülikooli

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu Ülikool (TÜ) hakkab pidama loenguid, mis mõeldud inimestele vanuses 50+. Ettevõtmine, mille nimi on Väärikate ülikool, algab Tartus septembris.


Samanimeline projekt käib juba Pärnus, kus esimesed seenioridele mõeldud loengud peeti jaanuari alguses.

Praeguseks on Tartu Väärikate ülikooli korraldaja TÜ avatud ülikooli keskus saanud kinnituse rahalise toetuse kohta ja kokku leppinud esinemisaja mitme põneva lektoriga. Loenguid hakatakse ülikooli juures pidama kaks korda kuus ja need on osalejatele tasuta, samuti on plaanis korraldada veebipõhiseid kursusi.

Huvilisi on

Väärikate ülikooli kokkusaamised on akadeemilist laadi ja võiksid meelitada ka neid, kes tavapärastest pensionäride ühendustest endale seni seda õiget leidnud ei ole, rääkis projektijuht Karmel Tall.

«ID-kaarti või passi me just ukse peal ei küsi, aga kui tuleb silmatorkavalt nooremaid inimesi, anname neile ikka märku, et see ettevõtmine on mõeldud just vanemaealistele,» ütles Tall.

Tartu maakonna pensionäride ühenduse esimees Ilme Rajalo, kes on ka ise pensionäride loengusarju korraldanud, oli kindel, et huvilisi loengutele jagub. Juba sellepärast, et tavalistel inimestel polegi muidu võimalust selliste põnevate ja kindlasti ka tarkade inimestega kohtuda, sõnas ta.

Pärnu Väärikate ülikooli projektijuhi Mari Suurväli sõnul said nende loengud kohe väga populaarseks. «Kui loengule tuleb üle kolmesaja inimese, on kindel, et siis on tegu õige asjaga õigel ajal,» ütles ta.

Tallinna Tehnikaülikooli juures üle kümne aasta tegutsenud samuti seenioridele suunatud kolmanda nooruse rahvaülikooli kauaaegse juhi Guido Rajalo sõnul on nende kursustele registreerunuid pea üheksasada. Kõige rohkem käib kuulajaid üldisemaid, näiteks tervishoiuteeemasid käsitlevatel loengutel.

«Mehi on alla kümne protsendi, pole midagi teha, mehed on laisemad,» lisas ta.

Eeskuju Põhjamaadest

Avatud ülikooli keskuse juhataja Tiia Ristolaineni sõnul on esialgu selged selle sügise plaanid, kindlasti loodetakse jätkata ka edaspidi. «Eesmärk on pidada vähemalt üks loeng kuus,» sõnas ta.

Linn toetab Väärikate ülikooli 25 000 krooniga reservfondist, ülejäänud osas toetab ülikool.  

«See on väga positiivne, kui vanemad inimesed saavad koos käia, vaimu ärksana hoida,» sõnas abilinnapea Karin Jaan­­son.

Väärikate ülikooli idee põhineb Põhjamaade kogemusel, kus niinimetatud seenioride ülikoolid ehk vabahariduslik koolitus pensioniealistele on väga populaarsed.

Väärikate ülikool sügisel Tartus
• Avamine 8. septembril botaanikaaias.
• Loengud kaks korda kuus, enamasti kolmapäeviti pärastlõunal, kokku saadakse Lossi 3 õppehoones avatud ülikooli keskuse auditooriumides.
• Nõusoleku seenioridele esinema tulla on seni and­­nud näiteks Peeter Tulvis­­te, Ene Ergma, Ülo Valk, Pille Pruulmann-Venger­­feldt ja Karmel Tall.
• Laia teemaderingi kuuluvad astrofüüsika, tervis, infotehnoloogia, sugupuu uurimine, geenitehnoloogia, õigusabi, psühholoogia, kirjandus ja kultuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles