Reaalajas bussiinfo poeb telefoni kaudu taskusse

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus Mobi Lab OÜ arendatud mobiilirakendus võimaldab sirvida sõiduplaane ning vaadata busside saabumisi peatustesse reaalajas. Rakenduse esilehele saab mobiilikasutaja salvestada enda lemmikpeatused.
Uus Mobi Lab OÜ arendatud mobiilirakendus võimaldab sirvida sõiduplaane ning vaadata busside saabumisi peatustesse reaalajas. Rakenduse esilehele saab mobiilikasutaja salvestada enda lemmikpeatused. Foto: Repro

Mobiilirakenduste väljatöötamise ja arendamisega tegelev Mobi Lab OÜ käivitas möödunud nädalal süsteemi, mis võimaldab vaadata Tartu linnaliinide reaalajainfot otse nutitelefoni ekraanilt.

Rakendus võimaldab ilma võrguühenduseta sirvida sõiduplaane ja marsruute ning võrguühenduse olemasolu korral vaadata busside väljumisi reaalajas. Samuti näitab rakendus kaardil ära, kus telefoniomanik asub ning kus on lähim talle sobiv bussipeatus.  

«Oletame, et ma olen veel kodus ja tahan teada, millal buss reaalselt, mitte graafiku järgi, minu kodupeatusesse jõuab. Nüüd ma saan seda oma mobiiliekraanilt vaadata,» selgitas Mobi Labi juhataja Veiko Raime.

Töötab igas peatuses

Bussirakenduste teema pole Veiko Raime sõnul uus ning linnaliinidega seoses on mobiiliäppe varemgi välja töötatud. Praegune süsteem sai aga suurema tõuke möödunud sügisel käivitunud Tartu linnaliinide uuest reaal­aja­info­süsteemist.

Raime sõnul on rakenduse eelis see, et reaalajainfo tablood on vaid osas bussipeatustes, aga telefoniga saab vastavat infot vaadata kõigis peatustes. «Inimene saab valida kindlad peatused, mis teda rohkem huvitavad,» ütles ta.     

Tulevikus on plaanis süsteem arendada selliseks, et nutitelefon tunneks ise ära bussipeatuse, kus telefoniomanik seisab. «Siis saab infot konkreetse peatuse kohta, ilma et sa teaks selle peatuse nime või kummal pool teed sa oled,» lausus Raime. Süsteem oleks NFC-kiibi või QR-koodi põhine. Praegu peab peatuse veel ise välja otsima.

Sellise rakenduse saaks tööle panna kõikides linnades, kus on GPSil põhinev busside reaalajainfosüsteem. Praegu töötab äpp vaid Androidi operatsioonisüsteemiga telefonides, kuid lähipäevil saavad rakendust hakata kasutama ka iPhone’i omanikud.  

21. jaanuaril käivitatud mobiilirakenduse vajadus tuli välja rohkem kui aasta tagasi katserühmas tehtud uuringust.

«Inimesed märkisid kõige rohkem kahte asja. Üks oli vaba aja planeerimine ehk kultuurisündmused ning teine oligi transporditeema. Kuna tol ajal polnud veel bussiinfo jaoks head andmestikku, siis panime selle mõneks ajaks ootele,» seletas Raime.

Maailmaklass

Rakenduse hanke kuulutas eelmise aasta kevadel välja Tartus tegutsev tarkade e- ja m-linna lahenduste klaster ehk Smart City Lab. «Seda võib nimetada virtuaalseks bussitablooks, mis on sul igas peatuses. Minu meelest on see maailmaklassi lahendus,» ütles Smart City Labi juhataja Hannes Astok.

Astok on rakendust ka ise katsetanud ning see jättis talle lihtsa ja kasutajasõbraliku mulje. «Seda polegi vaja kasutama õppida, vaid see on intuitiivne,» märkis ta.

Hannes Astoki meelest võiksid rakendust kasutada kõik linlased, kes sõidavad bussiga.

Rakenduse saab alla laadida aadressilt http://goo.gl/TB8VCY.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles