Spordikirg tõi Raadi järvele uisuraja

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehe palvel pildistamiseks kohale tulnud Art Soonets (vasakult), Sven Jõgila ja Peip Reedi lükkasid eile ühtlasi ka järve uisuraja pealesadanud lumest uuesti puhtaks.
Ajalehe palvel pildistamiseks kohale tulnud Art Soonets (vasakult), Sven Jõgila ja Peip Reedi lükkasid eile ühtlasi ka järve uisuraja pealesadanud lumest uuesti puhtaks. Foto: Kristjan Teedema

Spordimehe hingega kolme tuttava koostööst ja pealehakkamisest sündis möödunud nädala lõpus Raadi järvele ligi 800 meetri pikkune uisurada ning hokimänguks sobilik liuväli.

«Kui loodus on andnud sellise võimaluse, tuleb see ära kasutada. Jää kvaliteet on praegu nii hea, et pane ainult sahk maha ja lükka rada lahti,» lausus Art Soonets, kelle algatusel ja pealehakkamisel sündis möödunud nädala reedel Raadi järvele uisurada.

Möödunud esmaspäeval käis ta koos oma tuttava Peip Reediga jääd proovimas Anne kanalil ning üheskoos arutledes tuligi mõte, et hea uisuraja saaks Raadi järvele.

«Läksime õhtul pealampidega kanalile ja jää oli väga hea. Ainult kalameeste «pommiaugud» segasid. Siis hakkasimegi mõtlema, et ehk saaks Raadile raja teha. Raadil ei tohiks ju kalamehi olla, sest ega seal peale naftas immutatud kummikute midagi püüda ei ole,» naeris Soonets.

Mõeldud-tehtud

Kolmapäeval käis Soonets korra Raadil jääd ka proovimas ning neljapäeva hommikul helistas juba linna sporditeenistuse juhatajale Veljo Lambile, et äkki on linnal võimalik asi ära organiseerida. Lamp lubas asja uurida.  

Neljapäeva õhtul lükkas Soonets aga järvele ise lumelabidaga ligi kahesajameetrise raja sisse. «Võtsin kodust väikese käsisaha kaasa ja väga hea sai. Öösel jää meeletult praksus ja kõhe hakkas,» rääkis ta.

Järgmisel päeval helistas ta oma vanale tuttavale, kunagisele jalgratturile Sven Jõgilale, kes peab nüüd Raadi läheduses rehvitöökoda. «Küsisin: kas sul ATV on? On. Aga sahk? On. Nii see läks. Kui Peip oli ATVga kaks ringi ära teinud, olid esimesed uisutajad juba kohal,» meenutas Soonets tehtut.

«Sven oli ka vaimustuses ja kui ringrada oli sees, ütles, et keskele tuleks lastele ka väike plats teha. Aga Peip läks hoogu. Sellest ei tulnud mingi väike plats, vaid ikka korralik hokiväljak,» lausus Soonets, kes käis laupäeval koos Peip Ree­diga proovimas ka Saadjärve jääd. «Uisutamine on mõnus sport. Ei ole tõuse ega langusi, aga kiirust saad arendada meeletult.»  

Jõuti linnast ette

Raadil võttis kogu üritus meestel aega umbes kaks tundi. «Helistasin siis Veljo Lambile, et Raadile ei ole enam masinat vaja. Meil juba rada sees,» rääkis Soonets,

«Jah, võib öelda küll, et nad jõudsid linnast ette,» lausus Lamp. Ta märkis, et tegelikult oli linn valmis ettevõtmist toetama. «Hetkel on see puhtalt uisusõprade ettevõtmine ja selline kodanikualgatus on teretulnud, aga kui on huvilisi, siis me saaksime ka finantsiliselt natuke kaasa aidata.»   

Lamp käis pühapäeval ka ise järvel perega rada proovimas. «Suurepärane rada. Mõnusa pikkusega ring ning jääolud on fantastilised,» märkis ta ning oli valmis uiskude vahetamiseks ka mõne istumisvõimaluse organiseerima.

Tähtvere spordipargi juhataja Marti Viilu ütles, et selle nädala keskel plaanitakse pikk uisurada sisse lükata ka Anne kanalil. «Kontrollpuurimised on tehtud ja jää paksus on piisav. Lükkamiseks läheb kolmapäeval või neljapäeval,» lausus ta.

Mis saab aga Raadi järve uisuraja hooldamisest, ei osanud Viilu veel öelda. «Meil on sellest juttu olnud, aga täpsemalt arutame seda teemat täna (eile – toim) õhtul,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles