Tantsukirg kutsus kodumaalt ära New Yorki

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on Diina Tamm lühikest aega kodus, juba järgmisel nädalal sõidab ta tagasi New Yorki tantsu õppima. Millal ta lõplikult kodumaale naaseb, ei ole praegu veel teada.
Praegu on Diina Tamm lühikest aega kodus, juba järgmisel nädalal sõidab ta tagasi New Yorki tantsu õppima. Millal ta lõplikult kodumaale naaseb, ei ole praegu veel teada. Foto: Toomas Huik

Psühholoogiamagistrant Diina Tamm (26) on viimased aasta ja kolm kuud veetnud New Yorgis, kuhu ta ei läinud mitte eriala, vaid oma kirge järgides.

Tantsinud on Tamm peaaegu terve elu. Alustas ta juba väiksena rahvatantsust, käis pikalt šõutantsu trennis, esines ristluslaevadel, tegi kaasa telesaadetes ja muusikalides. Mõnda aega töötas ta ka laste tantsuõpetajana.

Peale keskkooli lõppu astus ta aga Tartu ülikooli sotsiaalteaduskonda. «Õppisin viis aastat psühholoogiat ja mõtlesin, et lähen kunagi sel alal tööle,» rääkis Tamm oma toonastest mõtetest. «Aga siis, kui mul hakkas kool läbi saama, tundsin, et ma ei saa tantsu sinnapaika jätta.»

USAs reisil olles võttis ta ka paar tantsutundi Broadway Dance Centeris, New Yorgi ühes tuntuimas tantsukoolis. Uurides selgus, et neil on rahvusvaheline tudengiprogramm ja umbes aasta hiljem oli Tamm linnas, mis on tantsijatele omamoodi Meka.

«Ma arvan, et tantsualaselt on New York kõige raskem koht, kuhu minna, konkurents on tohutult kõrge. Seal kohtab ikka väga palju andekaid inimesi,» ütles Tamm. Ta tõi näiteks, et üks inimene võib mitme tantsustiili valdamisele lisaks osata veel ka laulda, pilli mängida ja näidelda.

Tihe konkurents aga ei morjendavat, pigem sunnib edasi minema ja suurendab motivatsiooni.

Tamm rääkis, et võistlusmoment on tantsijate elu loomulik osa, tavaline on käia kümnetel prooviesinemistel, ilma et sind tagasi kutsutaks.

Kuna tantsijaid on nii palju, tuleb sageli ette näiteks seda, et lavastajal on juba kindel ettekujutus, millise välimusega inimest ta otsib. Ja kui sa sellele ei vasta, siis vahet pole, milliseid trikke teed, võetakse ikka keegi teine.

Selle kõige tõttu on tantsijate omavaheline suhtlus väga toetav ja sõbralik.

Sadu võimalusi

New Yorgi tantsuelule mõeldes meenuvad enamikule esimese asjana Broadway teatrid, kuid Broadway pole kaugeltki ainus koht, kuhu pürgida. Seal on tohutul hulgal teisi teatreid, festivale, konkursse ja võimalusi osaleda muusikavideotes.

«Ma ise olen ka ilmselt alles avastamas veel pooli nendest,» muigas Tamm.

Kooli kõrvalt on ta leidnud aega ühe suure teatri lavastuses üles astuda, teinud kaasa mõnes muusikavideos ning osalenud oma lavastatud tantsudega festivalidel. Lisaks on USAs ülipopulaarsed flashmob’id, kus seltskond inimesi hakkab avalikus kohas ootamatult tantsima. Neid pidavat ameeriklased tellima üllatuseks näiteks sünnipäevalapsele või abieluettepanekut tehes.

Et selle kõigega sammu pidada, on vaja pidevalt treenida. Tamm rääkis, et ta on nüüdseks harjunud iga päev end liigutama. Kooliprogramm näeb ette igal nädalal vähemalt 18 treeningtundi – selle hulgas on nii põhierialatunnid kui ka kohustuslik ballett –, sellele lisanduvad igasugused enda ja koolikaaslaste projektid, koolivälised treeningud ja see kõik kokku annab korraliku täiskohaga tudengitöö.

Üle ei kavatse neiu siiski pingutada, kõike tuleb teha mõistlikult, käia vahel rahulikes treeningutes ning korralikult süüa ja magada. «Sellest nad ka räägivad hästi palju koolis ja rõhutavad igas tunnis, et mõtelge ka oma muu elustiili peale,» rääkis ta.

Vahelduseks puhkusele

Praegu on Tamm kodumaal, puhkamas. Et siin aga igavaks ei läheks, annab ta ka mõned tantsutunnid, sellel nädalavahetusel Tähtvere tantsukeskuses.

Stiilid, mida ta õpetab, on ingliskeelsete nimetustega contemporary fusion ja jazz-funk. Lahtiseletatult on esimene neist nüüdistants, mis sisaldab ka teiste stiilide elemente, ning jazz-funki on tantsutreening, mis põhineb street jazz’i elementidel, kuid on veidi liikuvam.

Järgmisel nädalal sõidab Tamm uuesti USAsse, tema programmi lõpuni on veel neli kuud. Pärast seda tahaks ta veel mõnda aega Ameerikas olla ja tantsuga tegeleda. Millal tee tagasi kodumaale toob, on veel teadmata.

Ülikooliõpingute lõpetamine jääb aga ilmselt esialgu teisejärguliseks. «Psühholoogia on hästi huvitav ala, aga tantsimine on ehtne kirg,» ütles ta.


Broadway Dance Center

• New Yorgi üks suuremaid tantsukoole, loodi 1984, asub Times Square’i väljaku ääres.

• Kool pakub suurt tundidevalikut ja väga palju eri stiile nii professionaalidele kui ka hobitantsijatele.

• Seal on tunde võtnud näiteks Bette Midler, Madonna, Britney Spears, Brooke Shields.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles