Ortopeed soovitab jääauku hüppamisega alustada ettevaatlikult

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Talisuplus on kindlasti hea,» leiab tuntud liigestearst Leho Rips. Kuid pole olemas haigusi, mida saaks külma veega ravida. «Pigem on see ikka profülaktika.»

Arstina ei soovita Rips kellelgi kohe keset talve jääauku hüpata, vaid alustada tuleks siiski juba suvel. Lasta kehal harjuda sooja õhu ja jaheda vee vaheldumisega. Treenida. Muidu võib julgustükk lõppeda mõne viirushaiguse ägeda põdemisega, leiab ta.

Kindlasti muudab külm vesi keha erksamaks, aktiveerides närvisüsteemi ja vereringet. Samuti kiirendab talisuplus ainevahetust. Keha jahutades kulutab inimene väga palju energiat ning mõnel juhul võib kümblemine kahandada ka kehakaalu.

Taliujumise mõju on Ripsi kinnitusel aga kindlasti individuaalne ning see ei pruugi kõigile sobida. Kindlasti ei soovita ta jääaugus käia põletikuliste liigesehaiguste või äsjaste vigastustega.

Liigeste kulumisest tingitud valusid võib kümblus aga leevendada.

«Kindlasti ei ole tegemist siiski raviprotseduuriga,» täpsustab Rips.

Ortopeedi kinnitusel tekib kehal külmas vees šokiseisund. Kui hästi keegi seda talub, sõltub juba valulävest. Kümblemiseks sobivad tema arvates hästi ka spaadesse rajatud jaheda vee basseinid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles