Abakhan kombib Leedu eripära

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Killuke Abakhan Fabrics Eesti värviküllasest lõngaväljapanekust Tartu Rüütli tänava kaupluses.
Killuke Abakhan Fabrics Eesti värviküllasest lõngaväljapanekust Tartu Rüütli tänava kaupluses. Foto: Kristjan Teedema

Mullu Vilniuses ja Tallinnas kolmeteistkümnenda ning neljateistkümnenda kaupluse avanud kangaste ja käsitöötarvete müüja Abakhan Fabrics Eesti kavatseb mõneks ajaks poevõrgu juurdepunumise peatada.

Abakhan Fabrics Eesti juhataja Kristine Stroom ütles, et pole seni Leetu minekut kahetsenud, kuid võrreldes Eesti ja Lätiga, kus Abakhanil on vastavalt seitse ja viis poodi, paistab kangaste jaemüügi edendamine kujunevat Leedus märksa vaevarikkamaks.

«Algus on olnud Vilniuses raske, kuid vara on veel täpselt öelda, mispärast,» tunnistas Stroom. «Praegu me Leedu poodi kindlasti sulgema ei hakka, aga uusi ka kindlasti ei planeeri.»

Leedu näib mõistatus

Stroomi sõnul oli Abakhanil 2004. aastal Läti turule minna lihtne. Millegipärast domineeris kõigis sealsetes kangakauplustes luksuslik kaup. Abakhan leidis oma kaks kuni kaks ja pool korda soodsamale kaubale kiiresti tänulikud ostjad.

Leedus olid Stroomi sõnul esindatud mõlemad äärmused: nii hirmkallid kangad ja õmblustarbed, kui ka ülisoodne turukaup. Näis loogiline, et kahe äärmuse vahele platseerudes kujuneb oma piisav klientuur, kuid esimese kaheksa kuuga pole Abakhan Vilniuses oma kauplusele hoogu sisse saanud.

Kristine Stroom oletas, et osaliselt võib põhjus olla leedukatele tundmatus nimes, osalt asukohas, mis küll tundus hea, kuid ehk tegelikult polegi seda, ning osalt Poola ja Valgevene läheduses, kust odavaid kangaid lausa voolab.

Selgema pildi ja järeldusteni loodab Abakhan jõuda Vilniuse kaupluse esimese täismajandusaasta lõppedes. Lähtudes tavapärase suvise odavmüügiperioodi lõpust on Abakhan Fabrics Eesti majandusaasta vahemikus 1. august kuni 31. juuli.

Äri kulgemisega tervikuna on 1992. aastal Tartus Riia mäel oma esimese ning 1993. aastal Rüütli tänavas teise kaupluse avanud Abakhan Fabrics Stroomi sõnul rahul.

Viimasel majandusaastal õnnestus firmal kasvatada käivet 100 000 euro võrra ning teenida 700 000 eurot puhaskasumit hoolimata näiteks sellest, et Rüütli 11 kvartalis käis 24 külaliskorteri ehitus.

«Osa kauplust oli vahepeal ka kinni, aga tellingutes maja mõjub loomulikult alati igasugusele ärile halvasti,» nentis Kristine Stroom.

Võrreldes 2010. aastaga kasvatas Abakhan Fabrics 2011. aastal käivet üle 11 protsendi ja kasumit 29 protsendi võrra. 2012. aastal kasvas käive ligi kümme ja kasum 28 protsenti. Stroom jättis ütlemata, kui palju võiks mullusele 6,2 miljoni eurosele käibele tänavu lisanduda, kuid tõdes, et kindlasti peaks see olema eelmise aasta omast suurem.

Suurima panuse käibe tõstmisel peaks Stroomi sõnul andma Tallinnas Mustika keskuses novembris taasavatud pood, Abakhani uusim.

Kui Leedus imet ei juhtu ning Abakhanil ei teki seal soovi veel kauplusi avada, võibki firma jääda Kristine Stroomi sõnul pikemaks ajaks pidama 14 kauplusele. Praegu on firmal seoses kasvanud töömahuga pooleli jaekaubandusdirektori ja turundusspetsialisti värbamine.

«Tundub, et Baltikumi turg on võimaluste piires vallutatud,» hindas Stroom. «Ka Lätti pole mõtet rohkem kauplusi teha, sest 40 000 elanikku on piir, millest allapoole ei tasu enam ühtegi linna kauplust teha.»

Konkurent müüb moodi

Abakhani põhikonkurendi, Eestis kaheksat suurt kangapoodi ja kaht väikest ehtepoodi pidava Kangadžungli omanik Ailen Nõmberg viimase näitega ei nõustunud, märkides oma kogemuse najal, et ka Kuressaares ja Haapsalus on võimalik äri plussis hoida.

Kangadžungli ainus Tartu pood koliti äsja vanast kaubamajast poole väiksemale pinnale Zeppelini. Nõmberg ütles, et plaanis kõigepealt rajada uue kaupluse nii Eedenisse kui Lõunakeskusse, kuid viimases sobivat vaba pinda ei leidunud.

«Abakhan on kindlasti tervendav konkurent, aga tema järgi me hindades küll ei joondu,» ütles Nõmberg. «Minu teada on meie hinnatase pisut kõrgem, sest suuremas osas on meil värskem moekaup, mida väga odavalt ära anda ei saa.»


Abakhan Fabrics

• Põhiosas Suurbritannia perefirmale Michael Abakhan Ltd kuuluv Abakhan Fabrics Eesti avas oma esimese poe ligi 22 aastat tagasi Tartus. Praegu on firmal seitse poodi Eestis, viis Lätis, üks Leedus ning üks internetis.

• Abakhan Fabrics Eestil oli 2010. aastal 124 töötajat. Praegu on palgalisi 150, neist Tartumaal töötab 40. Firma käive ligines 2010. aastal viiele miljonile eurole, 2013. aastal jõuti 6,2 miljoni euroni.

Allikad: Abakhan Fabrics Eesti, Krediidiinfo

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles