Moekunsti kogunes kaheksast aastast

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakobi galeriis on välja pandud Triinu Pungitsa töid aastatest 2006–2013.
Jakobi galeriis on välja pandud Triinu Pungitsa töid aastatest 2006–2013. Foto: Kristjan Teedema

Neljapäeval avanes Jakobi galeriis moekunstnik Triinu Pungitsa loomingut tutvustav näitus, kus on näha tema senist loomingut. Näitust tutvustades kõneles ta ka saavutusest rahvusvahelises moemaailmas.

Väljapanekuks on üles seatud tema loomingut 2006. aastast kuni mulluste töödeni välja. Rõivad on mahulised, rikkaliku värvi ja struktuuriga.

Välja on pandud ka Vanemuises kevadel 2010 esietendunud tantsulavastuse «Pet­ruška pärastlõuna» kostüüme. Kõige värskem töö on kuusekleit, mis tuli avalikkuse ette esimest korda detsembris Tartu loomemajanduskeskuse moeetendusel «Virmalised».

«Triinu Pungits suudab oma riietega luua uusi maailmu, mis tihti on lausa muinasjutulised,» märkis galerist Evelin Salumaa. «Tema rõivad pole mitte lihtsalt moelooming, vaid puhas kunst, mida on võimalik kanda.»

Tõusev täht moemaailmas

Triinu Pungits (33) on tõusev täht rahvusvahelises moemaailmas. Galerist juhtis tähelepanu, et moekunstniku kõige värskem kollektsioon «I Aria» sai oktoobris Ukraina pealinnas Kiievis moepäevadel noorte talentide võistlusel suure tähelepanu osaliseks. Seda näitab ka Itaalia ja samuti Inglismaa Vogue’i veebisait.

Viimati nimetatud kohas on fotode juures kirjas, et kollektsioon on saanud inspiratsiooni postimpressionistliku maalikunstniku Henri Rous­seau kavalast pildikeelest ning on samamoodi rikkaliku värvilahendusega, samuti on tunda idamaise kultuuri mõju.

Triinu Pungitsa sõnul ei ole praegusel väljapanekul Jakobi galeriis ühtki asja Kiievis näidatud kollektsioonist «I Aria». Ta selgitas, et I selles nimes võib lugeda nii ja naa: kes tahab, võib arvata, et see tähendab rooma numbrit esimene, kes soovib, võib lugeda seda ingliskeelse sõnana mina.

«I Aria» on ühtlasi Triinu Pungitsa möödunud aasta lõpul loodud moebrändi Pungits esimene toode. Ta ütles, et tahab selle brändi all toota rõivaid, mis on kantavamad kui praeguse väljapaneku tööd.

Loomult tagasihoidlik

Nõnda nagu Triinu Pungitsa looming on tavatu, oli üllatav ka näituse avamine – seda lihtsalt ei toimunudki.

Et autor on tagasihoidlik, ei soovinud ta väljapaneku avamiseks koosviibimist korraldada juba siis, kui näitust sügisel kavandas. Eile oli tal aga muudki põhjust tulemata jätta, nimelt olid ta enda võimusesse haaranud tõvestavad pisikud.

Haiglane olek segas pisut ka näituse ülespanekut. Seepärast tahab Triinu Pungits väljapanekus veel ühte-teist pisut sättida. Näitust Jakobi galeriis (Jakobi 52) saab sellest hoolimata vaadata 12. veebruarini tööpäeviti kell 14–18.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles