Tuhanded elatud elud

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Suurem osa siit ilmast lahkunud tartlastest puhkab teisel pool jõge ehk Jaamamõisa, Raadi-Kruusamäe ja Ülejõe linnaosas, kus asub kuraditosin kalmistut.


Kõige vanem ja suurem, 24-hektarine, on Raadi surnuaed, mis koosneb Maarja, Peetri, Vana-Jaani, Ülikooli, Uspenski ja sõjaväekalmistust, selgitas Tartu linna asutuse Kalmistu juhataja Aime Pärna.

Raadi kalmistu kõige vanem osa on Vana-Jaani rahula. Aime Pärna on näinud seal risti, millel on inimese surma-aastaks 1773.

Täpseid andmeid pole

Raadil puhkab 1990. aastate alguses loodud andmebaasi järgi 36 771 naist ja meest. Tegelikult on sinna maetuid kindlasti rohkem, sest Vana-Jaani surnuaed pommitati 1944. aastal segi ning kalmistu andmebaasi loomisel sai kasutada vaid seal säilinud hauatähiseid. «Kahjuks ei oska keegi öelda, mis seal enne pommitamist oli,» märkis Aime Pärna.

Puiestee tänava otsas on 6,7 hektaril kolm kalmistut: Vana-Peetri, selle vastas staadioni kõrval Uus-Peetri ja linna poolt tulles vasakule jääv Uus-Jaani kalmistu.

Roosi ja Jänese tänava ääres on 0,4-hektarine Mäe-Roosi surnuaed, mis Kalmistule ei allu. Mäe-Roosi kalmistu koosneb kahest osast: seal on vene vanausuliste surnuaed ja väike Vana-Juudi puhkepaik.

Jaama tänava ääres olev ligi viiehektarine Rahumäe kalmistu tekkis Peetri koguduse surnuaia laiendamisel. Rahumäe kalmistu kõrvale jääb ligi 0,5-hektarine Uus-Juudi ehk Lohkva surnuaed.

Kalmistud on täis

Vanadele surnuaedadele matmine on probleemne, sest kalmistud on täis.

Raadile ja Puiestee tänava kalmistutele saab matta vähestele vanadele omaniketa hauaplatsidele.

Urnimatusteks tehtikena koht Raadi surnuaia servas olevale sõjaväekalmistule, kus puhkavad nii Pätsu-ajal hukkunud kaitseväelased kui ka Tartus teeninud ja rahuajal hukkunud Nõukogude lendurid. Sõjaväekalmistul on veidi ruumi ka kirstumatusteks.

Ainsana on tagavaramaad Uus-Juudi surnuaial, kuhu maetakse aga vaid juute.

Tartu kalmistud
• Raadi: 17 031 hauaplatsi, 11 838 hauaplatsi omanikku, 36 771 maetut
• Puiestee: 6353 hauaplatsi, 5352 hauaplatsi omanikku, 17 172 maetut
• Rahumäe: 4319 hauplatsi, 3837 hauaplatsi omanikku, 7726 maetut
• Pauluse: 6353 hauaplatsi, 5352 hauaplatsi omanikku, 17 172 maetut
• Tuigo (Haaslava vald): 943 hauaplatsi, 401 hauaplatsi omanikku, 1123 maetut
Allikas: Tartu linna asutus Kalmistu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles