Meestearst meelitab eesti mehi liikuma

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meestearst Kristo Ausmees annab intervjuu oma kabinetis, kus tal veidi aja eest lõppes vastuvõtt. «Mehed jõuavad oma probleemidega arsti juurde ikka veel alles pärast pikka kannatamist,» ütleb ta.
Meestearst Kristo Ausmees annab intervjuu oma kabinetis, kus tal veidi aja eest lõppes vastuvõtt. «Mehed jõuavad oma probleemidega arsti juurde ikka veel alles pärast pikka kannatamist,» ütleb ta. Foto: Sille Annuk

Kui meestearst Kristo Ausmees mullu sügisel Viinis aset leidnud meeste tervise maailmakonverentsi viimasel päeval koos teistega kohustuslikus korras tervisejooksu tegi, hakkas ta peas idanema idee.


«Naistele korraldatakse tervisejookse alatasa, aga meeste terviseüritusi ei paista kuskilt,» mõtles ta kerget sörki tehes.

«Arstid kutsuvad mehi oma kabinettidesse küll. Aga ainuüksi tagajärgede kontrollimine ei tähenda veel tervisest hoolimist,» arendas ta mõtet edasi. «Ka ennetustöös peavad arstid aktiivsed olema,» leidis ta, kui jooks läbi.

Kui Ausmees Eestis tagasi oli ning oma kabinetis Tartu Ülikooli Kliinikumi andro-loogiakeskuses valge kitli taas selga tõmbas, asus ta juba visandama  terviseürituste sarja «Mehed liikuma!» ning otsima koostööpartnereid.

Nüüd on asi niikaugel, et viies Lõuna-Eesti maakonnnas on uus liikumine kas alanud või algamas. Sest eesti mees elab eesti naisest keskmiselt 11,4 aastat vähem. Tervena elatud aastaid on eesti mehel keskmiselt vaid 49.

Leinatamm ja Kaljujärv

Homme Elvas peetaval Tartumaa meeste tervisefoorumil kõnelevad oma tervisest dirigent Tarmo Leinatamm, näitleja Hannes Kaljujärv, riigikogu liige Sven Sester ja omavalitsusteliidu tegevdirektor Jaan Õunapuu.

Ausmehe üks nippe meesteni jõudmiseks on veenda tuntud persoone valehäbita rääkima endast kui mehest ja sellest, mis talle oma tervise puhul meelehärmi teeb.

Ühe niisugune arvamusliidrist mehe lugu on kirjas ka sel kevadel esitletud raamatus «Eesnäärmehaigused ja seksuaalsus», kus tohtritest autorite Kristo Ausmehe ja Gennadi Timbergi kõrval seisab kolmas autor, kirjanik Jaan Kaplinski.

Kristo Ausmees usub, et kui meeste tervist puudutav probleemidering avaliku elu tegelaste abiga lahti rääkida, hakkab mõte tööle.

Oma naha peal

«Mehed liikuma!» sarja üks mõjusaim ettevõtmine näib olevat Tartumaa meestest aktiivgrupi moodustamine.

See tähendab, et ühele portsule seni spordiga mitte tegelnud mehele jagatakse teoreetilisi ja praktilisi tervise ja liikumise alaseid teadmisi ning nende tervisenäitajaid mõõdetakse üle nüüd ning pärast liikumisrohket suve sügisel.

Üks neist meestest on Peipsiveere hooldusravi keskuse juhataja, 52-aastane Janno Tomson, kes tunnistab, et hommikul ärgates on ta esimesed mõtted ikka tööga seotud ja liikumiseks päevakavas seni ruumi pole.

Ta märgib, et pärast 50seks saamist tunneb ta aeg-ajalt küll, kuidas ühest või teisest kohast natuke valutab, aga et see oli nii ka pärast 40seks saamist, siis usub ta, et üldiselt on ta veel terve mees.

Meestearst Kristo Ausmees ütleb, et tema tahab, et mehed jõuaksid rohkem.

Et nad oleksid mitte ainult oma töös edukad, vaid ka  paremad abikaasad, isad ja vanaisad.

«Enne 2015. aastat me reaalset tulemust ei näe. Aga 25 aasta pärast võiksid eestlased olla ühed tervemad, edukamad ning rõõmsamad inimesed kogu Euroopas,» sõnab meestearst vastulööke kartmata.

«Mehed liikuma!»
• Viies Lõuna-Eesti maakonnas tänavu alanud üritustesari.
• Koosneb meeste tervise foorumeist ning liikumis- ja spordiüritustest.
• Tartumaa meeste tervisefoorum algab 26. mail kell 14 Elvas Tartumaa tervisespordikeskuses. Jõgeva meeste tervisefoorum algab 29. mail kell 11 Jõgeva kultuurikeskuses.
• Moodustatud on ka üks Tartumaa meestest koosnev rühm, mille liikmed lubavad end tervisealaselt harida ja avalikult näidata, mida elustiilimuutus nendega sügiseks teeb. 30 meest on koos, viis viimast kohta ootavad täitmist.
• Lisateave www.mehedliikuma.ee ja www.mees.eu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles