Sääsehirm lõi letid tühjaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mait Mets ja Meeli Lõhmus uurisid, millist sääsetõrjevahendit Maximas müüakse ja valisid elektrilise peletaja.
Mait Mets ja Meeli Lõhmus uurisid, millist sääsetõrjevahendit Maximas müüakse ja valisid elektrilise peletaja. Foto: Sille Annuk

Aljona Maalmann ostis eelmisel nädalal kuus rohelist purki Offi. Kui need sääseuputuses kahe päevaga otsa said, läks ta uut portsu otsima, aga poes vaatasid vastu vaid tühjad riiulid.


«Täiesti null! Kõik sääsetõrjevahendid on ära ostetud,» ütles Veeriku Selveri juhataja Merike Kõrgeperv eile hommikupoolikul. Teist sellist olukorda, kus mitte ühtegi vereimejate peletusvahendit pole võimalik poest saada, 23 aastat kaubanduses töötanud Kõrgeperv ei mäleta.

«See on igal pool nii, käisin laupäeval mööda linna otsimas, kust saaks. Küsisin apteegist, aga apteeker hoidis kahe käega peast kinni ja ütles, et ei tea, millal sääsetõrjevahendit tuleb, sest nende hankijatel olevat ka otsas,» rääkis kauplusejuhataja.

Kuum kaup

Offi maaletooja Kodupaber ASi tootejuht Kadri Sild sõnas, et terve eilse hommiku on nad ainult sääsepeletajate väljastamisega tegelenudki.

«Eelmisel nädalal tekkis korraks selline olukord, kui ei suutnud kõigile soovijatele jagada, kuid täna (eile – toim) tuli suur koorem Offi sisse ja nüüd peaks jätkuma,» ütles ta ning lisas, et tõrjevahendi põuda kauplustes põhjustas muu hulgas ka ootamatult suure nõudluse sattumine just nädalavahetusele.

Eestimaist tõrjevahendit Plix tootva Orto kontorist Tallinnas Suur-Sõjamäel on inimesed käinud isegi kohapeal kaupa küsimas. «Käisid siin ja ütlesid, et andke Plixi, muidu süüakse kohe ära,» sõnas ASi Orto müügisekretär Kerlin Järmut. Tema sõnul on alates eelmisest esmaspäevast välja saadetud ligi 22 000 purki Plixi.

Eile päeval oli Zeppelini Maximasse just saabunud uus ports putukapeletajaid. Kui inimesed kauemaks riiuli ette totsikuid uurima jäid, tekkis nende ümber vahepeal suisa järjekord.

Elektrilise tõrjumisseadme välja valinud Mati Mets ja Meeli Lõhmus ütlesid, et on sääsehirmutajaid otsides juba suure tiiru maha sõitnud. «Lõunakeskuses käisime, seal ei olnud midagi,» sõnas Lõhmus.

Aljona Maalmann ja Dagmar Pruul olid läbi käinud kümme poodi ja apteeki, kuid kuskilt sääsetõrjevahendeid ei leidnud. Nüüd ladusid nad Offi kärru kohe rohkem, sest kui on nii palju verdimevaid putukaid nagu praegu, kulub vahendit hulgem.

Varud täituvad

Raekoja apteegi juhataja Tiia Kärneri sõnul osteti laupäeval neile toodud 200 purki sääsetõrjevahendit ära kahe tunniga. Pühapäeval olid rohupoe letid tõrjevahenditest puhtad, eile kell kolm saabus uus partii. «Tellisime suurema koguse, aga ilm läks nüüd kehvemaks, loodame, et see seisma ei jää,» lisas ta.

Eile kella kahe ajal ootas varsti saabuma pidavat putukapeletajate laadungit ka Küüni tänava Ülikooli apteegi farmatseut Urve Virkmaa. «Juba laupäeva lõuna ajal said meil otsa, reede õhtul küsis peaaegu igaüks, kes uksest sisse tuli, sääsetõrjet,» lisas ta.

Tasku Rimisse peaks reedel lõppenud Offi asemel uus laar saabuma täna, sõnas poe juhataja Marit Suuroja. «Oleme arvestanud, et on sääsehooaeg, ja tellisime nüüd kohe varuks,» ütles ta.

Offi papist stendid olid  tühjad ka Konsumites. Seal on putukapeletajaid mai algusest praeguseni müüdud viis korda rohkem kui eelmisel aastal terves maikuus, sõnas Tartu tarbijate kooperatiivi kaubandusdirektor Madis Suiste.

Seda, millal kaupa juurde saab, Suiste eile öelda ei osanudki, sest ka edasimüüjail on sääsetõrjevahendid otsa lõppemas.

Veeriku Selverisse lootis juhataja Kõrgeperv vereimejate peletamise vahendeid juurde saada samuti täna.


Bauhofis lõppesid juba eelmisel nädalal sääsevõrgud, neid ja muid putukahirmutajaid lubas Bauhof Grupi turundusjuht Sigre Parm edaspidi Lõuna-Eesti poodidesse veelgi rohkem saata. «Loodus loob tarbijavajadusi, talvel oli samasugune lugu lumelabidatega, nüüd siis tekitasid sääsed tõrjevahendite nõudluse,» tõdes ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles