Päästeamet: pakasega küta tihedamalt, aga mitte järjest

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartumaal Möllatsis süütas katusekonstruktsioonidele liiga lähedale paigaldatud metallkorsten 18. jaanuaril elumaja.
Tartumaal Möllatsis süütas katusekonstruktsioonidele liiga lähedale paigaldatud metallkorsten 18. jaanuaril elumaja. Foto: Lõuna päästekeskus

Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuht Marek Kiik kinnitab, et ilmade külmenemisel sagenevad kütteseadmetest ja kütmisest alguse saanud tulekahjud. Ehituskonstruktsioonidele liiga lähedale rajatud küttekollete ehitusvead ilmnevadki enamasti kütmise kõrgajal.

Tulekahju võib alguse saada ka korralikult puhastamata kütteseadmest või kütteseadme rikkest, märgib Kiik. Puhastamata lõõrides süttib tahm või pigi. Korsten kuumeneb sellises põlengus üle, laguneb ning võib süüdata ümbritseva.

Igal kütteseadmel või selle osal on oma kuumataluvuse piir. Ülekütmisega see piir tihti ületatakse. See aga lõhub kütteseadet, tekivad mõrad ning oht tuleõnnetuseks. Eriti suur on tulekahju oht siis, kui kütteseadme või korstna ümbrusesse pole jäetud piisavat ruumi.

Lõuna päästekeskuse insenertehnilise büroo juhataja Margo Lempu sõnul ei tarvitse valesti ehitatud ahju või pliidiga esialgu midagi juhtuda, kuid ühel hetkel langevad halvad asjaolud kokku või köetakse tavalisest rohkem ning õnnetus ongi käes.

Tartus Lemmatsi tänava elumajas põles möödunud laupäeva varahommikul kamina kohal puitkarniis. Seal oli kaminasüdamik ja karniis paika pandud juba 1997. aastal, kuid tulekahju põhjustas ehitusviga alles nüüd. «Puitkarniis oleks pidanud kaminasüdamikust olema vähemalt 50 sentimeetri kaugusel, kuid oli alla 10 sentimeetri kaugusel,» selgitas Lempu.


Möödunud nädalavahetusel kütteseadmetest alguse saanud tulekahjud:

20. jaanuaril kell 5.34 said päästjad väljakutse Ülenurme valda Soinaste külla, kus katlaruumist alguse saanud tulekahju levis katuse alla. Elanikud pääsesid majast enne päästjaid välja. Tulekahju sai valvemenetlusinspektori sõnul alguse katlaruumist ja katla lähedalt ning selle tingis automaatse õli- ja tahkekütusel töötava katlasüsteemi rike. Õigeaegne hooldus minimeerib tehniliste rikete võimalikkuse, kuid päriselt ei ole nende eest keegi kaitstud. Majja olid paigaldatud suitsuandurid.

18. jaanuaril kell 7.19 käisid päästjad Tartu linnas Lemmatsi tänavas, kus ühes korteris oli süttinud kaminasimss ja sein. Päästjad kustutasid põlengu ja tuulutasid ruumid, inimesed kannatada ei saanud. Tulekahju süttis kuumast kaminasüdamikust, mis oli puidust karniisile liiga lähedale ehitatud ja süütas selle.

18. jaanuaril kell 0.47 teati häirekeskusele tulekahjust Tartu vallas Möllatsi külas asuvas elumajas. Päästjate sündmuskohale jõudes põles elumaja pööning. Päästjad avasid tulekollete kustutamiseks seina- ja katusekonstruktsioone. Menetlusinspektori sõnul süttis tulekahju kuumenenud moodulkorstnast, mis oli vahelae- ja katusekonstruktsioonidele liiga lähedal ning süütas need.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles