Otepää kuplite vahel sünnib joogatalu

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joogaõpetaja Siri Amardev Kaur ütleb, et õiget talukohta polnud sugugi kerge leida, kuid Väike-Juhani hea kohaenergia tundis ta kohe ära.
Joogaõpetaja Siri Amardev Kaur ütleb, et õiget talukohta polnud sugugi kerge leida, kuid Väike-Juhani hea kohaenergia tundis ta kohe ära. Foto: Margus Ansu

Kundalini jooga õpetaja Siri Amardev Kaur müüs Tallinnas maha maja ning ostis asemele Otepääl  metsatukkade vahel asuva Väike-Juhani talu, mida kavatseb hakata jagama oma õpilastega.


Ilusatel maipäevadel on juba võimalik kohata teda Otepää lähedal, kus ta ehitusmeestele näpunäiteid jagab ja ise ringi toimetab. Korrastamisel on pikk taluhoone, mille ühes otsas asub maakividest ait ning teises palkseintega elumaja. Aidakatus on vahetatud, elumajapoolsed sarikad veel paljad.

«Ma tahan siin restaureerida kõik, mis võimalik,» ütleb Siri Amardev Kaur. «Maakivist aidahoonesse tuleb joogaruum. Tiigi kõrvale saun. Ja järgmisel aastal loodan püsti panna ühe täiesti uue hoone, millest saab joogakeskus.»

Avakursus Tartus

Siri Amardev Kaur on rahvusvahelise diplomiga joogaõpetaja, kes on kundalini joogat õppinud Karam Kriya koolis Londonis. Otepääle rajab ta joogatalu, et elavdada kohalikku elu ja laiendada ümberkaudsete inimeste võimalusi harrastada vaimseid praktikaid. «Eestis on kundalini jooga veel väga Tallinna-keskne,» selgitab ta.

Aga juba läinud nädalavahetusel tõi Siri Amardev Kaur oma esimese kundalini jooga süvakursuse Tartu Ülikooli kohviku konverentsisaali.

Huvilisi ootas 16-tunnine kool, kus õpitakse tundma jooga elustiili, erinevaid hingamis- ja meditatsioonitehnikaid, keha- ja käteasendeid, mantraid ehk erilise väega loitse ning kus saab ka muid teadmisi elukvaliteedi parandamiseks ja teadlikuks elamiseks.

Tartu koolipsühholoog Marianne Juhanson oli üks neist, kes end juba aprillis kundalini kursusele kirja pani. Ta ütleb, et ei ole joogat varem praktiseerinud, küll on aga palju selle kohta lugenud. «Mulle sümpatiseerivad need kehas energia liikuma panemise tehnikad,» põhjendab ta oma huvi. «Ka olen kuulnud kundalini jooga kohta seda öeldavat, et see aitab loomingulisi võimeid arendada.»

Kõiki, kes Tartu-kursusele kogunesid, kutsus Siri Amerdev Kaur huvi korral juba selle suve augustikuus oma Otepää tallu esimesse rahvusvahelisse joogalaagrisse.

Liiga uus uudis

Otepää vallavanem Aivar Pärli tunnistab, et ta ei ole loodavast joogatalust veel midagi kuulnud, aga arvab, et iga uus ja põnev asi on valda teretulnud. Pealegi on tema sõnul Otepääl kaks joogaõpetajat, kes seal tunde annavad – niisiis on huvilisi kohapealtki võtta.

Siri Amardev Kaur ütleb lõpuks, et Lõuna-Eesti kuplid on teda ikka paelunud ja maakodu on ta endale alati tahtnud. «Usun, et Otepääl kui liikumis- ja tervisespordi ning suisa tippspordi keskusel on hea meel, et uute võimaluste loojaid  sinna juurde tuleb,» sõnab ta.

Kundalini jooga

• Kundalini jooga jõudis Indiast läänemaailma 1969. aastal. See on dünaamiline jooga, mille tehnikad õpetavad inimest iseennast tundma, annavad hea tervise, oskuse end valitseda, selge meele ja sisemise rahu.

• Kundalini jooga klassis pole «pea vastu põlvi» või «jalg kaela taga». Kundalini tundi tulevad ka ratastooliinimesed ning eakad, kelle keha pole enam painduv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles