Kooli uus nimi tähtsustab innovaatilisust

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annelinna uus gümnaasium saab Kristjan Jaagu nime.
Annelinna uus gümnaasium saab Kristjan Jaagu nime. Foto: Margus Ansu

Tartu Kristjan Jaagu gümnaasium saab Tartusse loodava uue gümnaasiumi nimeks, kui jääb jõusse ümberkorralduskomisjoni ettepanek, mis valiti sadade kandidaatide hulgast.

Uus gümnaasium alustab tänavu sügisel Kivilinna gümnaasiumi vanemate klasside majas Kaunase puiesteel. Selle loomiseks korraldatakse ümber Kivilinna gümnaasium, kommerts-gümnaasium ja Descartes´i lütseum, mis jätkavad põhikoolidena.

Ühtekokku esitati konkursile 478 nime. Tartu haridusosakonna juhataja Riho Raave selgitas, et esmalt jagati ettepanekud viisil, et ühes rühmas olid isikunimega seotud, teises asukohast tulenevad, siis muud arvestatavad nimed ja lõpuks huumorivaldkonda liigituvad.

«Enamik pooldas isikunime, sest Tartu teistel gümnaasiumidel on,» rääkis Raave.

Tema sõnul jäid peale Kristjan Jaak Petersoni lõppvalikusse veel Jaan Tõnissoni, Struve, Lennart Meri, Jaan Krossi ja Arnold Matteuse nimega koolinimed.

«Üsna jõuliselt jäi Kristjan Jaagu nimi. Aga mitte Kristjan Jaak Petersoni gümnaasium, vaid Kristjan Jaagu gümnaasium,» ütles Raave. «Mõelge ise, ühel gümnaasiumil viiest sõnast koosnev nimi, kes seda kirjutada jõuab!»

Uue gümnaasiumi direktor Merike Kaste ütles, et Kristjan Jaagu nimi sobib seepärast, et Peterson oli omal ajal väga eesrindliku mõtlemisega, oskas 13 võõrkeelt; kui oli Riias, õpetas matemaatikat. Peterson pidas ka päevaraamatut, milles on filosoofilised seisukohad, et tähtis on inimese sisu ja see, mida ta mõtleb, aga mitte see, kuidas paistab väljapoole.

«Ta oli innovaatiline omas ajas,» lausus Kaste. «Meie tahame olla innovaatilised, teha õppekava teistmoodi.»

Raave sõnul pakuti enim ühisgümnaasiumi või ühend-gümnaasiumi nimetust, mis aga tundus liiga lihtne, ja pealegi on ühisgümnaasiume teisigi.

«Selles mõttes oleks hea olnud, et see on kolme kooli ühinemise tulemusel moodustatud ühisgümnaasium. Aga leiti, et see on hetkeemotsioon, sest kahe-kolme aasta pärast ei räägi keegi, kuidas see gümnaasium tekkis,» ütles Raave. «Siis tekib küsimus, mis see ühis on.»

Tartus jätkavad isikunime kandvad Hugo Treffneri gümnaasium, Miina Härma gümnaasium ja Jaan Poska gümnaasium. «Nüüd jääb veel Tamme, mis on isikunimeta,» sõnas Raave.

Isikunimeta on ka vene taustaga Annelinna gümnaasium.
-----------------------------------------------------------

Loodava gümnaasiumi nime ettepanekuid

• Isikunimega: Arnold Matteuse gümnaasium, August Kitzbergi gümnaasium, August von Kymmeli gümnaasium, Carl Robert Jakobsoni gümnaasium, (Friedrich Robert) Faehlmanni gümnaasium, Gustav Suitsu gümnaasium, Hardi Tiiduse gümnaasium, Heinrich Luhti gümnaasium, Jaak Aaviksoo gümnaasium, Jaan Krossi gümnaasium, Jaan Tõnissoni gümnaasium, Johan Skytte gümnaasium, Johann Voldemar Jannseni gümnaasium, Johannes Aaviku gümnaasium, Johannes Veski gümnaasium, Juhan Liivi gümnaasium, Julius Kuperjanovi gümnaasium, Juri Lotmani gümnaasium, Karin Eegreidi gümnaasium, Karl Eduard Söödi gümnaasium, Karl Ernst von Baeri gümnaasium, Karl Luige gümnaasium, (Merike) Kaste gümnaasium, (Friedrich Reinhold) Kreutzwaldi gümnaasium, Kristina Šmiguni gümnaasium, Kristjan Jaak Petersoni gümnaasium, Lennart Meri gümnaasium, Linnart Mälli gümnaasium, Lydia Koidula gümnaasium, Mart Porti gümnaasium, Oskar Lutsu gümnaasium, Paul Ariste gümnaasium, Peeter Põllu gümnaasium, Richard Ritsingu gümnaasium, (Villem) Reimani gümnaasium, Sandori gümnaasium, (Friedrich Georg Wilhelm von) Struve gümnaasium, Urmas Kruuse gümnaasium, William(i) (Shakespeare’i) gümnaasium.

• Asukohanimega: Taaralinna, Tarbatu, Jurjevi, Dorpati, Pajula (talu), Ida-, Kirde-, Põhja-Tartu, Tartu Emajõe, Suur-Emajõe, Emajõe vasakkalda, Ülejõe, Tiigi, Jõekalda, Kaunase pst, Anne, Anneluha, Jaamamõisa, Nõlvaku, Rahumäe, Sõpruse pst gümnaasium.

• Muid pakkumisi: ühis-, ühendatud, ühend-, liit-, Dekomkivi, Kividekom, Kivdeckom, Kideko,  Kivi ja Tule, Kivikõrbe, Kivirahu, Kivisisaliku , reaal-, majandus-, teadus-, tehnoloogia-, Balti, riiklik, riigi-, linna-, kolmik-, mitmik-, trio-, Tuleviku-, Uus gümnaasium, Kivilinna kommertslütseum jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles