Jõgevamaa kultuuripärl on lapitööd propageeriv Katre Arula

, Jõgevamaa ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kohalike kultuuri- ja sporditegijate ning tervisedendajate tänuõhtul kuulutati tunnustuse Jõgevamaa kultuuripärl tänavuseks laureaadiks Põltsamaa käsitöömeister Katre Arula, kes on lossihoovis paikneva käsiteokoja üks eestvedajaid ning möödunud aastal ilmunud raamatu «Ajatud lapitööd» autor.

Eesti Kultuurkapitali Jõgevamaa ekspertgrupi esimees Janne Karu märkis, et kultuuripärli tiilile pakuti välja mitu väärikat nominenti. «Katre Arula otsustasime nendest välja valida arvestades suuresti tema hea sule ja põhjalikusega kirjutaud raamatut Ajatud lapitööd.»

Arula enese sõnul kulus tal raamatu koostamiseks terve möödunud suvi. Enim aega ja mõtlemist nõudis trükisesse fotode valimime. Atraktiivselt mõjuvad ka artiklite peakirjad: «Kohvikannusoojendaja ehk kannukaabu», «Nööbid-peidus tehika», «Teksapükste kirurgia» jt.

Maavanem Viktor Svjatõšev nimetas raamatu koostamist ja ilmumist kui sündmuseks, mis sobis igati kokku 2013 aasta kui pärandikultuuriaasta auraga.

«Katre Arula on üks neid põltsamaalasi, kes teeb paikonna käsitööoskused kuulsaks ka kodukandist kaugemal,» lausus Põltsamaa linnapea Jaan Aiaots.

Mullusel raamatuesitlusel kiitis Arula teost ka Eesti lapitöökunsti vaimseks emaks peetav Anni Kreem. Jõgevamaa rahvakultuurispetisalist Pille Tutt lisas, et Arula on õmmelnud ka mitmeid kleite, ühendades selles loomingus kunagised traditsioonid ja tänapäevase moe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles