Füsioteraapiatudeng alustab tordiäri

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl-Ott Juhansoni kaubamärgiga OTT kodujuustutordid on Genia­lis­tide klubi kohviku Vats menüüs eelmisest nädalast. Pildil maitseb Juhanson enda retsepti ja juhendamise järgi, kuid kondiiter Madli Viigimaa valmistatud kookose-laimi kodujuustutorti alles esimest korda ja on maitsega väga rahul.
Karl-Ott Juhansoni kaubamärgiga OTT kodujuustutordid on Genia­lis­tide klubi kohviku Vats menüüs eelmisest nädalast. Pildil maitseb Juhanson enda retsepti ja juhendamise järgi, kuid kondiiter Madli Viigimaa valmistatud kookose-laimi kodujuustutorti alles esimest korda ja on maitsega väga rahul. Foto: Kristjan Teedema

Kui kolm aastat füsioteraapiat õppinud Karl-Ott Ju­hanson sai eelmisel kevadel bakalaureusetöö eelkaitsmisel teada, et ei lõpetagi ülikooli nominaalajaga, oli ta löödud. Ent leiab nüüd, et see oli parim, mis võis juhtuda.

Lõpetamiseni ei jõudnud Ju­hanson lihtsal põhjusel: tema töö polnud piisavalt küps. Nüüd küpsetab Karl-Ott oma kaubamärgi OTT all Genialistide klubi kohvikus Vats kodujuustutorte ja tahab saada ettevõtjaks.

OTT on lühend sõnadest oivaline tervislik tort. See võtab lühidalt kokku ka Juhansoni äriidee: luua ettevõte, mis pakub toorjuustutortidest tervislikumaid, kuid sama hästi maitsevaid kodujuustutorte. «Kodujuustutort sisaldab võrreldes keskmise toorjuustutordiga kaks korda vähem rasva ja kolm korda rohkem valku,» selgitas spordilemb Juhanson.

Selline äriidee sündis tal paar aastat tagasi kodus toorjuustutorti tehes. «Hullult hea tort oli, aga hästi rasvane ja rammus,» rääkis Juhanson. Et ta peab lugu tervislikust toitumisest, hakkaski ta maitsvale küpsetisele otsima tervislikumat asendust.

Proovimüük oli edukas

Köögis tulnud mõttele järgnes hulk retseptikatsetusi ja küpsetiste pildistamist. Peagi leidiski Juhanson kodujuustust tordile sama hea maitse, kui on toorjuustutordil. Ta oli tulemusega rahul.

Augustis kodulinnas Pärnus haiglas tööl olles otsustas ta festivalil «Augusti unetus» oma torti ka linnarahvale tutvustada. Töö kõrvalt ühepäevakohvikuks valmistumine võttis aga võhmale. Hetkeks oli ta juba valmis oma oivalise tordi äriidee maha matma.

«Reklaamisin seda kui kodujuustutorti, mis maitseb kui toorjuustutort, ja siis üks Ameerikas elav naisterahvas ütles: see tõesti ongi nii, aga see on isegi veel parem,» rääkis Juhanson. See innustas füsioteraapiatudengit, kelle lõputöö kaitsmine oli niikuinii aasta edasi lükkunud, arendama oma tordiäriideed Tartu ülikoo majandusteaduskonna ettevõtluskursustel.

Sügisel alanud kursused lõppesid Juhansonile endagi üllatuseks detsembri keskel äriplaanide ja -kontseptsioonide võistlusele «Kaleidoskoop» pääsemisega.  

Seal nägi Genialistide klubi kohviku Vats köögi peahakkija Villem Varik, kuidas Juhansoni toorjuustutordid lausa hetkega nahka pisteti. Juba enne jõule võttis Varik tortide proovipartii Vatsa müüki. «Meil on terve maja maiasmokki täis ja hea tort võeti kiiresti omaks,» kommenteeris Varik proovimüüki.

Palgati kondiiter

Möödunud nädala kolmapäevast on Juhansoni kookose-laimi kodujuustutort ning kohvilikööri nüansiga kodujuustutort Dooley’s leidnud kindla koha Vatsa menüüs. Ja nagu Ju­hanson lubas, maitseb kolm eurot viiskümmend senti maksev pirakas tükk kodujuustutorti tõesti rohkem toorjuustu kui kodujuustu moodi. Kui menüü tordi põhiosist ei reedaks, oleks seda raske arvata.

Juhanson ise siiski kööki küpsetama ei kipu. «Pigem tegelen ettevõtluse ja tootearendusega. Otsin investoreid. Tahaks varsti ka mõnes Tallinna kohvikus tordid müügile saada,» rääkis Juhanson oma tegemistest.

Tema väljamõeldud retseptide ja juhendamise järgi käib Vatsa köögis torte küpsetamas kondiiter Madli Viigimaa.

Nagu Juhanson, valmistub ka Viigimaa kevadel füsioteraapias bakalaureusekraadi kaitsma. Ent sügisel alustas ta oma põhieriala kõrvalt lisaks ettevõtluskursustele ka Tartu kutsehariduskeskuses kondiitriks õppimist.

Juba arutavad ettevõtja, kondiiter ja kohvikupidaja ka võimalust tuua müügile glu­tee­nivabad tordid, mille järgi Villem Variku sõnul on nõudlust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles