Arhitektid kavandavad galeriid üle Turu tänava

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turu ristmik, mille kohale on kahel kaubanduskeskusel plaanis ehitada jalakäijate galerii.
Turu ristmik, mille kohale on kahel kaubanduskeskusel plaanis ehitada jalakäijate galerii. Foto: Sille Annuk

Tarbijate kooperatiivi uue kaubanduskeskuse ja Tasku vahel võiksid jalakäijad tulevikus liikuda Turu tänava kohale ehitatud õhulise galerii kaudu, on mõte, mille kallal töötavad arhitektid ja insenerid.

Selline galerii teeks tänava ületamise võimalikuks nii, et jalakäijad ei kohtu autoliiklusega. Galerii võiks asendada Riia tänava ristmiku juures olevat Turu tänava fooridega ülekäigukohta.

Tasku keskuses jõuaks galerii välja aatriumi teisele korrusele liftide juurde. Teisel pool tänavat viiks galerii vana kaubamaja asemele ehitatavasse kaubanduskeskusse.

«Et detailplaneering võimaldab selles kohas kõnelda tänava kohal kõrguvast galeriist, mis võimaldab autoliiklusesse sekkumata kõndida ühest hoonest teise, on arhitektid hoone kavandamisel sellist võimalust ka arvestanud,» ütles Tartu Tarbijate Kooperatiivi juht Tarmo Punger.

Kaalumise küsimus

Tulevase kaubanduskeskuse projekti ja ühtlasi galeriiga töötab arhitektuuribüroo Kadarik Tüür Arhitektid ja inseneribüroo Tari.

Estiko juht Ain Tammvere ütles, et neile on galerii projekti tutvustatud paari nädala eest ja see pakub huvi.

Galerii rajamine kerkis põgusalt üles linnavolikogu linnamajanduskomisjoni ning arengu- ja planeerimiskomisjoni arutelul bussijaama üle, kui küsimusi tekitas inimeste liikumine laiendatud Tasku keskuse ja bussijaama ning üle tänava rajatava uue keskuse vahel.

Tarmo Punger ütles, et ka tarbijate kooperatiiv ei ole galeriile vastu, sest suur osa aastast on Eestis «huvitav ilm» ja samas on jalakäijate liiklus selles kohas üle Turu tänava tihe.

«Lõppkokkuvõttes taandub selle galerii reaalne saabumine kahe asjaolu taha ja ei saa öelda, kumb pool on olulisem,» sõnas ta.

Punger nimetas esimesena ametnike ja volinike kui linnakodanike esindajate hinnangut lahenduse sobilikkuse kohta, sest paik on Tartus tähtis. «Kui siin ei arvesta sellega, kus siis veel. Tõsi, tuleb nentida, et ilu on vaataja silmades – kellele meeldib brünett, sellele ei pruugi blond meeldida,» lisas ta.

Teisena nimetas ta majanduslikku poolt ja märkis seejuures, et võimalik on kokku arvutada, kui palju see maksma läheb, aga ei ole võimalik teha ühest arvutust, kas on kasulik või ei ole, sest sel galeriil poleks otsest tootlikkust.

Kerge ja õhuline

Tarmo Punger laiendas galeriimõtet, et jutt ei ole kindlasti nii mahukast ehitisest, nagu on ühendus Tallinna kaubamaja ja Viru keskuse vahel. Mingeid müügikioskeid galeriisse ei tule.

Praegu välja pakutud versioon kujutab Pungeri selgitusel endast kas ühe või kahe tugiposti najal püsti püsivat kolmnurkset konsoolehitist, mis on kerge ja õhuline.

«Tehniliselt on võimalik ja leiti ka lahendus, mis ei ole über-kallis,» sõnas Punger.

Punger ei olnud valmis leheveergudel kommenteerima, kuidas talle meeldivad senised galerii kavandid. Ta vabandas, et ei ole sellest pakkuda  ka avaldamiskõlblikke jooniseid.

Aastaid on räägitud ka sellest, et autoliiklusega kohtumata võiks olla võimalik liikuda uuest kaubamajast Taskusse, sellel suunal liikumist praegune galeriiplaan ei käsitle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles