Häkker murdis kooli telefonisüsteemi

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Lennuakadeemia.
Eesti Lennuakadeemia. Foto: Margus Ansu

Lennuakadeemia sai halva üllatuse, kui selgus, et enne jõule, ööl vastu 23. detsembrit oli keegi sisse häkkinud kooli telefonisüsteemidesse ja teinud sadu kaugekõnesid.

Akadeemia haldusdirektor Priit Mootse rääkis, et juhtunut märkas Elion ise ning andis ka neile kohe sellest teada. Ilmselgelt ei olnud tegemist koduigatsust põdeva välistudengiga, kes tahtnuks perega rääkida. Kõneeristus näitas, et keset ööd oli lennuakadeemiast helistatud sadu kordi välismaistele numbritele ning kõned kestsid 30 sekundist minutini.

Lennuakadeemia tegi sel nädalal avalduse ka politseile ning uurimine on nüüd nende käes.

Kahju veel teadmata

Mootse oli veendunud, et kellelgi oma koolist sellega kindlasti pistmist ei olnud ning ilmselt oli sissemurdja mõnest välisriigist, tänapäevase tehnoloogia abil võib seda teha ka teiselt poolt maakera.

Mootse sõnul on praegu Elioniga kokku lepitud, et piraatkõned eraldatakse nende detsembriarvest, ja loodetavasti ei peagi kool neid kinni maksma. Kuna kõnesid ja numbreid oli nii palju, siis ei ole praegu veel jõutud kokku arvutada, kui suur võiks see summa olla.

Elioni avalike suhete juht Marek Unt ütles, et kui politsei häkkerit ei taba, siis peab ikkagi klient ise vahe kinni maksma.

«Vahendusjaamast tehtud kõnede eest vastutab klient. Elionil lasub ka petukõnede korral kohustus välisoperaatoritele kõnede eest tasuda,» selgitas ta. «Seetõttu on oluline, et vahendusjaamade omanikud tegeleksid tõsiselt jaamade turvalisuse tagamisega.»

Sage kuritegu

Elioni hinnangul ulatub kohalike telefonikeskjaamade ehk vahendusjaamadega seotud pettuste kahju ülemaailmselt igal aastal kümnetesse miljonitesse eurodesse. See rahvusvahelise kuritegevuse liik on levinud ka Eestis ja katsed vahendusjaamade süsteeme kuritarvitada on sagedased.

Tüüpiliselt tehakse petukõnesid välismaistele ja tasulistele numbritele, et sellega raha teenida.

Selliste juhtumitega peab Elion tegelema paar-kolm korda aastas. Peamine põhjus on Undi sõnul see, et vahendusjaama omanik pole jaama turvalisust taganud ja pahalastel on õnnestunud süsteemi kuritarvitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles