Kopraid Tartumaal jätkub

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Keskkonnaagentuuri korraldatud inventuuri käigus loendasid kõige rohkem koprapesakondi Tartumaa jahimehed. Kontroll näitas, et jahimehed olid üsna täpsed.

Jahimehed tegid kobraste pesakondade inventuuri 2012. aastal, kogu Eestis pandi kirja 3162 pesakonda. Kõige rohkem ehk 379 pesakonda loendasid Tartumaa jahimehed. Naabermaakondadest Jõgevamaal loendati 196, Põlvamaal 255, Valgamaal 274 ja Viljandimaal 274 koprapesakonda.

«Kobraste arv on stabiliseerunud, neid Eestis jätkub,» ütles keskkonnaagentuuri ulukiseireosakonna teadustööde peaspetsialist Inga Jõgisalu, kes koostas jahimeeste ning kontroll-loenduse teinud OÜ Muste­la andmete põhjal koprapesakondade arvukuse uuringu.

«Tartumaa koprapesakondade suur arv võib olla tingitud ka sellest, et tartumaalased loendasid neid loomi väga usinalt,» märkis ta.

Jõgisalu sõnul hindavad jahimehed kopra arvukust suhteliselt täpselt. Leitud pesakondadest loendasid jahimehed 87 protsenti, mis teeb keskmiseks loendusveaks 13 protsenti. 2008. aastal tehtud kontroll-loendusel oli loendusviga 36 protsenti, kõigis kontrollitud piirkondades loendati pesakondi vähem, kui neid oli.

Viimasel kontroll-loendusel loendati koprapesakondi tegelikkusest vähem üheksas jahipiirkonnas 13-st ning neljas hinnati arvukust üle. «Jahimeeste hinnangud on muutunud võrreldes varasemaga märgatavalt täpsemaks,» ütles Jõgisalu.

Tegevusjälgede järgi kokku loetud pesakondade hulga kaudu tuletatakse kobraste üldarvukus. «Üksikisendite kokkulugemise üritamine annaks hulga ebatäpsema tulemuse,» märkis Jõgisalu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles