Iiri õppejõud annab kiiritusravi seminare

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radioloogiatehnikute õppekava juht Zinaida Läänelaid (vasakul) koos Iirimaalt tulnud tunnustatud kiiritusraviõpetaja Mary Coffeyga tervishoiukõrgkooli õpperuumis.
Radioloogiatehnikute õppekava juht Zinaida Läänelaid (vasakul) koos Iirimaalt tulnud tunnustatud kiiritusraviõpetaja Mary Coffeyga tervishoiukõrgkooli õpperuumis. Foto: Kristjan Teedema

Tartu tervishoiukõrgkoolis õpetab sel nädalal Iirimaalt tulnud kiiritusravi õppejõud Mary Coffey, keda võib pidada selle eriala õpetuse suurkujuks. «Mary on briljant,» ütles õppekava juht Zinaida Läänelaid.

Mary Coffey on andnud sel nädalal iga päev radioloogiatehnikute õppekava III kursuse tudengeile kiiritusravi seminare. Homme on tema juhtimisel täienduskoolitus juba töötavatele radioloogiatehnikutele ja radioloogiaõdedele.

Tartu tervishoiukõrgkoolis loodi radioloogiatehniku eriala 13 aastat tagasi ja ühtegi teist kõrgkooli, kus seda õpetatakse, Eestis ei ole. Ometi ütleb radioloogiatehnikute õppekava juht Zinaida Läänelaid, et meil ollakse ikkagi veel lapsekingades – siinsed radioloogiatehnikud saavad kõrghariduse vaid diagnostilise radiograafia valdkonnas.

Kiiritusravikooli rajaja

Mary Coffey on aga juba 1982. aastal rajanud Dublinis St. Luke’i haiglasse kiiritusravikooli, mille alusel on Iirimaal välja arenenud kiiritusravi kraadiõpe.

Eestis on esialgu aga vaid ühel korral Euroopa Sotsiaalfondi toel korraldatud radioloogiatehnikute spetsialistikoolitus, mis tähendab, et juba diplomeeritud radioloogiatehnikud on saanud aasta jooksul erialast lisakoolitust kiiritusravi, nukleaarmeditsiini ja ultraheli valdkonnas.

«Just seetõttu on Mary Cof­fey külaskäik meie juurde oluline, kuna tema kogemus ja teadustegevus on tohutult palju suuremad, kui meil see üldse võimalik oleks,» rõhutas ta.

Läänelaid lisas, et radioloogiatehnikute roll laieneb terves maailmas. Nad ei tegele ammu enam ainult diagnoosimisega, vaid nende roll täieneb uute tegevustega ning sellega kaasneb vastutus just kiiritusravi valdkonnas.

Mary Coffey ütles, et kui ta oli veel noor ega teadnud, kes temast saab, leidis ta ühtäkki, et see miski, mis teda tõeliselt huvitab, võiks olla ühendatud patsientide ja tehnoloogiaga.

Nüüdki räägib Coffey igal sammul patsiendist, sellest, kuidas iga inimene on väärt parimat kohtlemist ja parimat ravi.

Erialakeeles öelduna tagab selle parima äärmiselt täpne positsioneerimine ja im­mobi­liseerimine. Äraseletatult tähendab see, et uuringu või ravi ajal peab patsient olema täpselt õiges asendis, liikumatu ja hästi toestatud, et kiir ei tabaks ühtegi teist organit ega kude, et kõik oleks turvaline ning saaksid välditud võimalikud kahjustused tulevikus.

«Kiiritusravi on äärmiselt keerukas, oluline on fookus, õige suunamine. Samuti see, et doos peab olema tasakaalus, sellest peab piisama raviks ning see ei tohi põhjustada muid probleeme,» selgitas Mary Cof­fey omakorda. «Diagnoosimisteadmised üksi ei taga veel kiiritusravi teadmisi.»

Kvaliteetne õpe

Zinaida Läänelaid lisas, et kui tudengid küsisid ühes seminaris Mary Coffeylt, et mis siis ikkagi juhtub, kui nad midagi valesti teevad, ei vastanud Mary Coffey üldsõnaliselt. Ta ütles, et tal on selle kohta hulk artikleid, ta võtab need kokku ning nii saavad üliõpilased oma küsimustele mitte lihtsa, vaid tõenduspõhise vastuse.

«Juba see seik näitab õpetamise kvaliteeti,» toonitas Läänelaid. «See ei ole lihtsalt loengu ettekandmine, vaid selle taga on pidev, kõige värskemate uuringutega kursisolek.»

Praegu õpib Tartu tervishoiukõrgkoolis radioloogiatehniku õppekaval sadakond tudengit, jaanuarikuus lõpetab neist 30.


Mary Coffey

• Rahvusvaheliselt tunnustatud kiiritusraviõppejõud ja -teadlane,

• Euroopa vähiuuringute ja -ravi organisatsiooni juures tegutseva kiiritusravikomitee looja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles