Ülikool kutsub kokku paarisuhtes vägivallatsenuid

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vägivald mehe ja naise vahel
Vägivald mehe ja naise vahel Foto: SCANPIX

Lähisuhtevägivalda kasutanud meeste 14-nädalases rehabilitatsiooniprogrammis algavad 3. märtsil rühmaseansid. Meeste osalemissoove oodatakse hiljemalt 1. veebruariks.

Paarisuhtes vägivalda kasutanud meeste tugirühma oodatakse mehi, kes soovivad pingelisi olukordi ja emotsioone oma igapäevaelus paremini ohjeldada, aga jäävad selles teinekord hätta.

«Kui mees tunneb ennast pärast järjekordset konflikti halvasti ja tahab muuta oma käitumist, õppides uusi, mittevägivaldseid konflikti lahendamise meetodeid, siis ootame teda programmiga liituma,» ütles sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskuse RAKE analüütik Mai Beil­mann.

Programmi raames korraldatakse 3. märtsist 8. juunini sellistele meestele kord nädalas usalduslikus õhkkonnas rühmaseansse Tartus, Tallinnas ja Jõhvis.

Tugirühmad on eesti- ja venekeelsed, neid juhendavad kogenud psühhoterapeudid ja psühholoogid. Osalemise eelduseks on motivatsioon ja võimalus siduda end 14 nädalat kestva programmiga.

«Juhtumite üle arutlemine aitab ära tunda konfliktiolukorrad ja korduvad käitumismustrid, mida saaks ennetada. Lisaks annab rühmaliikmete tugi võimaluse rääkida lähisuhtevägivallast turvalises keskkonnas ja õppida ennast valitsema,» selgitas Mai Beil­mann.

Mehi suunavad programmis osalema ka kohus, kriminaalhooldaja ja lepitaja. Beil­manni sõnul hakkasid aga esimesed vabatahtlikud tugirühmades osalemise vastu huvi tundma juba sügisel, kui meedias räägiti esimest korda sellisest võimalusest. «See näitab, et vähemalt mõned paarisuhtevägivalda kasutanud mehed tajuvad ka ise oma probleeme,» ütles ta.

Tegemist on Tartu ülikooli teadlaste juhitud kaheaastase kuriteoennetusprojektiga, mille elluviimiseks on justiitsministeerium eraldanud 50 000 eurot. Tartu Postimees kirjutas projektist mullu 1. oktoobril.

Reedeni saavad projektiga liituda ka rühmateraapia läbiviijad, vähemalt bakalaureusekraadiga psühholoogia, sotsiaaltöö või pedagoogika eriala õppinud inimesed, kes on saanud väljaõppe psühholoogilise rühmatöö juhtimiseks. Neid koolitatakse kõnealuse sihtrühmaga töötamiseks.


Vägivallatsejaile

• Teavet programmi kohta jagavad projektijuht Kristiina Tõnnisson (kristiina.tonnis­son@ut.ee, tel 5554 4312), rehabilitatsioonirühmade koordinaator Velda Veia (velda.veia@mail.ee, tel 5698 7393) ning koolitaja ja rehabilitatsioonirühma juhtija Dmitri Listopad (listo­padd@mail.ru, tel 514 3026).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles