Tuleskulptorid sõidavad Riiga suurte ootustega

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TKK vilistlane mulgitar Eva-Leena Mikson näitab oma kodus Viljandimaal Tääksi külas konstruktsiooni, mille sarnase ta koos teise võistkonna liikme Reino Altroviga paneb püsti Riias tuleskulptuuride MMil ning täidab süütamiseks põhuga.
TKK vilistlane mulgitar Eva-Leena Mikson näitab oma kodus Viljandimaal Tääksi külas konstruktsiooni, mille sarnase ta koos teise võistkonna liikme Reino Altroviga paneb püsti Riias tuleskulptuuride MMil ning täidab süütamiseks põhuga. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu kõrgema kunstikooli lõpetanud skulptor Eva-Leena Mikson sõidab täna Riiga tuleskulptuuride maailmameistrivõistlustele. Seal ehitab ta kolme päevaga valmis karkassi, mis süüdates muutub avanevate lehtedega savoia kapsaks.

Eva-Leena Mikson lõpetas Tartu kõrgema kunstikooli skulptuuriosakonna möödunud kevadel. Tema lõputöö teoreetilise osa üks eesmärke oli valmistuda osa võtma maailmameistrivõistlustest. Miksoni sõnul on ta seal osalemisest unistanud juba viimased kolm aastat.

Töö andis tulemust ja juba täna sõidabki Mikson nädalalõpus Riias toimuvale teisele tuleskulptuuride MMle. Seal asub ta võistlustulle 12 riigi parimate tuleskulptoritega, kelle valis saadetud kavandite põhjal välja rahvusvaheline žürii.

Kapsas avab põledes lehed

Temaga koos sõidab MMile ka Eesti tuleskulptor Reino Altrov. Kolm aastat tagasi saavutasid Altrov ja Mikson Tallinnas toimunud esimesel tule-skulptuuride MMil kolmanda koha. Siis kuulus meeskonda ka Tartu kõrgema kunstikooli skulptuuriosakonna meister Lauri Tamm. Tema juhendas ka Miksoni tuleskulptuure käsitlevat lõputööd.

Lauri Tamm ütles, et veel viis-kuus aastat tagasi olid Eesti tuleskulptuurid suhteliselt üheülbalised kahemõõtmelised põlemapandud objektid. «See oli küll ilus vaadata ja rahvale meeldis. Kuid nüüd lähenetakse tuleskulptuuridele üha rohkem inseneri poole pealt ja tegema on hakatud keerulisemaid kineetilisi tuleskulptuure, mis põlema pannes muudavad kuju või liigutavad ennast,» rääkis Tamm.

Selliseid skulptuure armastavad teha ka MMile Eestit esindama sõitvad Reino Altrov ja Eva-Leena Mikson.

Riias ehitavad nad kolme päevaga valmis 5,7 meetri kõrguse skulptuuri karkassi, mille täidavad põhuga. «Süütame oma skulptuuri alt, ja kui tuli hakkab levima, lööb see erineval ajal lahti 12 lehte,» kirjeldas Mikson MMil süüdatavat korstnaefektiga tuleskulptuuri.

Loodavad esikohta

Lauri Tamm pole savoia kapsa kavandamise juures olnud, ent kavandi põhjal arvas ta, et tehniliselt on tegu suure proovikiviga. «Seda eelkõige seetõttu, et sellistel üritustel on ehitamiseks ette antud kindel aeg ja materjali kogus. See tähendab, et insener-tehniline mõtlemine ja läbikaalumine muutuvad skulptuuri puhul väga-väga oluliseks,» rääkis ta.

Ent Mikson oli enesekindel: «Oleme ehitustöö läbi harjutanud ja praegu kõik toimib. Tuleb lihtsalt kohale minna ja ehitama hakata.» Ka ei teinud ta saladust, et suurel võistlusel on sihiks võetud esikoht.

2009. aastast tuleskulptuuridega tegelev Mikson keevitab ja voolib ka teistsuguseid skulptuure. Ent tuleskulptuuride puhul paelub teda tule vägi ja see, kuidas skulptuur põledes vormi muudab. «See on juhuste kunst. Alati on ka midagi uut oodata. Kunagi ei saa kõiki detaile täpselt ette planeerida, sest tuleskulptuurides on looduse jõudu,» lausus ta.

II tuleskulptuuride maailmameistrivõistlused

• 16.–18. jaanuaril Riias.

• Eesti meeskond ehitab ligi kuue meetrise keerulise korstnaefektiga kineetilise tuleskulptuuri «Savoy Cabbage» ehk «Savoia kapsa», mille põlemisel hakkavad kolmekihilisest nn kapsapeast järk-järgult avanema lehed.

• Võistlus on osa Riia Euroopa kultuuripealinna programmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles