Järvejääle minekuga tuleb oodata

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne kanali jää oli eile ennelõunaks kasvanud ligi 2,3 sentimeetri paksuseks.
Anne kanali jää oli eile ennelõunaks kasvanud ligi 2,3 sentimeetri paksuseks. Foto: Margus Ansu

Lähipäeviks ennustab ilmajaam temperatuuri järkjärgulist alanemist, kuid hüdroloogid, päästeamet ning vilunud kalamehed hoiatavad, et enne nädalavahetust ei maksa kindlasti veekogude jääle minna.

Eile kell pool kaksteist oli Anne kanali vetelpäästejaama juures umbes meetri kaugusel kaldast jää paksus ligi 2,3 sentimeetrit. Tiirikoja hüdroloogiajaama juhataja Oleg Okulov mõõtis eile Mehikoormas Lämmijärve jää paksuseks kaks sentimeetrit.

Päästeameti hinnangul peaks jääkaas küündima vähemalt kümne sentimeetrini, et sellel saaks ohutult kõndida. Samasugusel arvamusel on hüdroloogid, kes lähipäevil veel kindlasti siseveekogude jääkatte paksust mõõtma ei lähe. Eilsest on ametlikult keelatud Peipsile minek.

Ettevaatus ja kontroll

Eesti ilmateenistuse hüdroloog Ene Randpuu arvas, et kõige varem saab ehk jääd mõõtma hakata 18. või 19. jaanuaril.

«Vaatleja võtab tuura, lööb sellega enda ette ja astub alles siis järgmise sammu. Teine inimene julgestab teda kalda poolt köiega ja niiviisi, päästevestid seljas, hakkavad tasa-

pisi minema,» kirjeldas Randpuu hüdroloogide ohutustehnikat.

Kesise kandvusega jääst lööb ka naisterahvas tuura läbi, kinnitas Randpuu. Ta sedastas, et väga palju sõltub jää sitkus struktuurist, see omakorda jää tekke kiirusest, lumesadudest ja tuulest. Lumi pärsib külmumist ja võib põhjustada kihilist jääd.

Vali tuul võib sünnitada salaliku rüsijää, mis näib paks, kuid võib olla viletsalt liitunud ja ekstra ohtlik.

«Kui jää on läbipaistev, ühtlane ja sitke, võib see piisavalt kanda ka seitsme sentimeetri paksusena,» nentis Randpuu. «Aga ma rõhutan: tuleb olla väga ettevaatlik ja jää tugevust kontrollida. Ning veel kord kontrollida.»

Poisipõlvest peale, vähemalt pool sajandit aktiivselt kalastanud tartlane Heiki Ronk kiitis Randpuu manitsuse heaks. Lisaks tuurale peaks noorele jääle minejal olema kindlasti ühes jäänaasklid ning miks mitte ka võimalikult pikk jupp laia lauda, millele häda korral viskuda.

«Üksi ei soovita ma üldse jääle minna,» ütles Ronk. «Jää võib kasvada ka paar sentimeetrit ööpäevas, aga võib olla ühel ja samal veekogul väga ebaühtlane.»

Peipsile ei saa niipea

Heiki Ronk arvas, et Võnnu vallas asuval Võngjärvel, aga ka Jõgevamaal Raigastvere ja Kaiavere järvel võib jää kui mitte laupäevaks, siis pühapäevaks tõesti piisavalt kanda, kui täitub ilmateenistuse eilne prognoos, mis lubas ööks vastu reedet ja laupäeva kuni kakskümmend kraadi külma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles