Tartu vangla juurde kerkib avavangla

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigi Kinnisvara AS hakkab selle aasta esimeses pooles Tartu vangla ees oleva parkla põhjapoolsesse serva rajama avavanglat, mille kinnipeetavad saavad linnas tööl või ka poes käia.
Riigi Kinnisvara AS hakkab selle aasta esimeses pooles Tartu vangla ees oleva parkla põhjapoolsesse serva rajama avavanglat, mille kinnipeetavad saavad linnas tööl või ka poes käia. Foto: Kristjan Teedema

Tartu on juba pea tosin aastat ka vanglalinn. Peagi algab Turu tänaval vangla juures taas ehitus, tuleva aasta märtsis valmib seal 60-kohaline avavangla.

Tartu avavangla detailplaneeringu kehtestas Tartu linnavolikogu 2011. aasta juuni lõpus, hoone projekt on valmis ja ehitushange välja kuulutatud, andis ülikoolilinna avavangla ehitamist korraldava Riigi Kinnisvara ASi projektijuht Jüri Kreis asjade käigust ülevaate.

Turu tänava äärde vangla ees oleva parkla põhjapoolsesse serva kerkiv 60-kohaline avavangla on tänapäevane vangistuse vorm, mille eesmärk on aidata kinnipeetavatel paremini ühiskonda sulanduda, edastas justiitsministeeriumi selgituse ministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik.

Vanglast tööle, kooli ja poodi

Avavanglasse paigutatakse kaht tüüpi kinnipeetavaid. Sinna saavad need, kelle karistusaeg hakkab lõppema ning kes on end vanglas piisavalt korralikult üleval pidanud ja näidanud, et nad on valmis sammhaaval ühiskonda naasma.

Samuti kannavad seal oma karistust kergemate kuritegude eest süüdi mõistetud kinnipeetavad, näiteks roolijoodikud.

Justiitsministeeriumi teatel on avavanglasse paigutatud kinnipeetavaid karistatud erinevate kuritegude eest ning ükski kuriteoliik ei välista iseenesest sinna paigutamist. Seda, kas kinnipeetav lubatakse avavanglasse, otsustatakse tema riskihindamise põhjal.

Päevakava on avavanglas erinev. Tööl või koolis käivad inimesed lähevad hommikul oma toimetusi tegema ning tulevad pärast töö- või koolipäeva lõppu avavanglasse tagasi. Tööd otsiv kinnipeetav saab loa minna töövestlusele, töötukassasse või koolitusele. Ka on avavangla kinnipeetavatele ette nähtud kindlad ajad näiteks poes käimiseks.

Väljaspool avavanglat saab viibida vaid vangla loal ning luba antakse ainult põhjendatud juhtudel.

Tartusse ehitatav avavangla kolmekorruseline hoone võtab enda alla ligi 634 ruutmeetrit, elamiseks ja ehitise toimimiseks on seal 1443 ruutmeetrit pinda.

«Meie eesmärk on mõistlike kuludega ehitada hoone, mis ühelt poolt oleks Tartu vangla tööks sobiv ning vastaks kehtestatud ja vanglaspetsiifilistele nõuetele,» märkis Jüri Kreis. «Teisalt peab see hoone olema vastupidav, kauakestev ning võimalikult odav pidada.»

Tööl käiakse nüüdki

Riigi Kinnisvara AS tahab avavangla ehitusega alustada selle aasta esimeses pooles, kava järgi peaks ehitis valmima 2015. aasta märtsis. Hoone ehitushind selgub riigihanke tulemusel veebruari lõpus. Ehitusraha tuleb Riigi Kinnisvara ASi eelarvest.

Aadressil Turu 56 asuv 938-kohaline Tartu vangla võttis esimesed vangid vastu 16. oktoobril 2002. aastal. Eile oli seal 889 kinnipeetavat. Kuigi avavanglat seal veel pole, käivad justiitsministeeriumi teatel vangla kinnisel territooriumil elavad 17 kinnipeetavat tööl väljaspool vanglat.

Tartu vangla kinnises osas avavangla valmimisel kinnipeetavate hulk ei vähene. Tekkivate vabade kohtade arvelt vähendatakse kinnipeetavate arvu vanades vanglates, st Tallinna ning Harku ja Murru vanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles