Ehitusturul kummitab surutis

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitteeluruumide ehitamine väheneb.
Mitteeluruumide ehitamine väheneb. Foto: Pm

Tartus on järsult pidurdumas mitteeluruumide ehitamine. Uute elamispindade rajamiseks ehituslubade väljastamine vähenes mullu pisut, näitab statistika.

Tartus uute äri- ja tootmishoonete rajamise või nende laiendamise pidurdumine paistab selgesti välja Tartu linnavalitsuse antud ehitus- ja kasutuslubade ülevaatest ­– nii nentis Tartu linnavalitsuse ehitusjärelevalve juht Andres Aint.

«Statistika näitab, et ärihooneid ja tootmishooneid peaaegu ei püstitata ega laiendata enam. See on selles mõttes kurb statistika,» sõnas Aint.

Ta lisas, et selgitus ei saa kuidagi olla, et kõik on valmis, sest äri läheb ju edasi, ning kui majandus kosub, siis ärid kasvavad ja vajavad pinda juurde.

Surutis

Tartu linn andis mullu ehitusloa 14 mitteeluhoone rajamiseks, nendes oleks ühtekokku ligemale 23 000 ruutmeetrit. Ehituslubade arv vähenes tunamullusega võrreldes kolmandiku ja ruutmeetrite arvestuses on uusi mitteeluruume kavas rajada pea poole vähem.

48 ehitusluba läks mitte-eluruumide laiendamiseks ja ümberehitamiseks.

Rõõmsam ei paista ka kasutuslubade ülevaade, neid on uutele valminud mitteeluruumidele antud pea poole vähem kui aasta varem. Mullu 14, tunamullu 27. Ruutmeetreid oli mullu neis üle 10 000, mis on kolmandik tunamullusest.

Selge langus on ka mitte-eluruumide ümberehituses.

«Ei tahaks küll jälle seda sõna kasutada, kuid uute hoonete rajamist paistab takistavat majandussurutis,» ütles Aint. «Just paari päeva eest oli uudis, et ehitusfirmad koondavad kolmandiku ehitajaid. Kui uusi lubasid ei võeta, on see täiesti kooskõlas muude uudistega.»

Eelmisel aastal kasutusloa saanud mitteeluhoonete nimekirjas oli Käopesa lastekodu kolm peremaja, Tartu loodusmaja, üks saun-garaaž ja üks elamu juurde rajatud varjualune.

Kolm valminud hoonet on seotud jäätmete sorteerimisega, lisandus kaks autopesulat, Võru tänava Selver, üks laohoone ja veel paar ärihoonet.

Nordeconi hoonete eelarvestamise juht Lõuna-Eestis Toomas Taros ütles, et palju on ehitatud euroliidu toel, aga et eelarvestamisel on vaheaasta, ei ole palju suuri objekte, mida ehitajatele pakkuda. Mitteeluruumide tellijad on suuresti olnud ülikool ja Riigi Kinnisvara AS, aga nemad ei ole enam suuri hankeid teinud.

«Aga Tartu pole kunagi hiilanud tootmishoonete ehitamisega, ega meil tootmishooneid väga ei ole,» sõnas Taros.

Uusi kortermaju tuleb

Aint märkis, et ümberehituste vähenemisel annab tunda CO2 rahade lõppemine.

Uute eramute rajamiseks andis Tartu linn mullu 17 ehitusluba ja 22 valminud eramut sai kasutusloa. Uusi kortermaju sai ehitusloa 19, kasutusloa samuti 19.

Taros ütles, et Tartus on tema teada kevadel ehitusjärku jõudmas kümmekond kortermaja, kus korterite arv on paari-

kümne piires, pigem isegi 12–15. «Me tunneme seda sellest, et konkurents on teravamaks läinud, ehitusettevõtted teevad üsna meeleheitlikke pakkumisi, mille  puhul tundub, et mõne pakkumise omahind võiks olla kallim, kui on tellijale pakutud,» rääkis ta.

Ehitus- ja kasutuslubade üldarv küll suurenes, aga see oli rajatiste – torustikud, juhtmed, kaablid, sillad – varal. Kokku väljastas Tartu linn 565 ehitusluba ja 422 kasutusluba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles