Muuseum näitab keelt, nii et kõrvad huugavad

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse kujundajad Ilmar Valdur (3+1 Arhitektid, vasakult), Marko Raat, Raul Kalvo (3+1 Arhitektid) ja Margus Tamm kükitasid teabekuubi juurde, millel on kujutatud eesti sõnavara kujunemine.
Näituse kujundajad Ilmar Valdur (3+1 Arhitektid, vasakult), Marko Raat, Raul Kalvo (3+1 Arhitektid) ja Margus Tamm kükitasid teabekuubi juurde, millel on kujutatud eesti sõnavara kujunemine. Foto: Sille Annuk

Eesti Rahva Muuseumi uus hoone valmib Raadil mõne aasta pärast, kuid iga soovija võib juba nüüd aimu saada, milline on uude hoonesse paslik väljapanek. Selleks tuleb minna vaatama, kuidas muuseum näitab keelt.


Näitus «Muuseum näitab keelt», mis avati ERMi näitusemajas kolmapäeval, hakkab esmalt silma pimedusse püstitatud kitsaste pikkade ekraanidega, millel kõnelevad pead.

Nende läheduses on valgustatud horisontaalsete pindadega kuubikud ja postamendid.
Peade hulgas on Viljandi kultuuriakadeemia tudengid, kelle emakeel on eesti keel.

Kuid näiteks Maili Metssalu ja Liis Lindmaa ütlevad mõneminutilises salvestises välja tähenduseta täis- ja kaashäälikuid, ise samal ajal justkui peegli ees end meikides.

Eesti keeles kõnelevad aga ka Tartu Ülikooli õppejõud Olaf Mertelsmann ja Ljudmila Vedina, esimene sakslane ja teine venelane.

Mängud keelega

Kõnelevad pead jäädvustanud režissöör Marko Raat märkis, et võõrkeelsete inimeste puhul tuleb mõnigi keele olemuslik külg selgemalt esile.

Mängulised on nii tudengite teksti videosalvestised kui ka mõned keele kasutamist ja arenemist ilmestavad mängud kuupide valguspindadel.

Üks mänge (nende looja Raul Kalvo arhitektuuribüroost 3+1 Arhitektid soovitab täpsuse huvides kasutada sõna interaktsioon) lubab keeleuuendaja Johannes Aaviku kombel uusi sõnu moodustada.

Kõik need helendava ülapinnaga kuubid, postamendid ja kitsad püstised ekraanid on peaaegu ainukesed valgusallikad näitusesaali pimeduses.

Seda ohtramalt on kuulda pidevalt kõnelevaid päid. Nende jutuvadast hakkavad kõrvad lõpuks lausa huugama, kui olla näitusel näiteks tund.

Kas poleks targem juttu kuulata kõrvaklappidest iga rääkiva pea juures, nii et saalis valitseks vaikus?

Raul Kalvo tõrjus kõrvaklappe väitega, et kui tulla pere või sõpradega, lõhuks kõrvaklappidesse eraldumine mõnusa üheskoos näitusel käimise tunde.

Prototüüp

Näituse kujundusmeeskond rääkis, et «Muuseum näitab keelt» on ERMi uue maja näituste prototüüp ehk teisisõnu eellane.

Niisiis on mängulisus, põnevus ja uudsed tehnoloogilised lahendused mõne aasta pärast Raadile kerkinud hoones aukohal. Kas kõikides väljapanekuruumides valitseb ka pimedus?

«Ei, sellist üldistust ei tohiks küll teha,» ütles ERMi juhtteadur, keelenäituse üks kuraatoreid Kristel Rattus.

«Ma arvan, et iga uus näitus uues hoones on omaette tervik, mille kujundus lähtub kontseptsioonist. Uus maja ei tule näituse «Muuseum näitab keelt» suurendatud koopia,» ütles ta.

Vaadata saab uue aastani

• Näitus «Muuseum näitab keelt» on ERMi näitusemajas (Kuperjanovi 9) avatud 2. jaanuarini 2011.

• Kuraatorid on Kristiina Ross (Eesti Keele Instituut), Tiit Hennoste (Tartu Ülikool), Kristel Rattus ja Tiit Sibul (mõlemad ERM).

• Kujundajad on Marko Raat, Margus Tamm ja arhitektuuribüroo 3+1 Arhitektid.

• Näitusega kaasnevad õpitoad ja giidiprogramm.

Allikas: ERM

Muuseumihuvilised esitasid näituseideid

Raadile ehitatavas uues hoones leidub ruumi ka neile näitustele, mille on välja mõelnud muuseumihuvilised ise. Nii saavad muuseumi eden­gus kõik soovijad kaasa lüüa.

Alanud aastal Eesti Rahva Muuseumis välja kuulutatud konkurss «Oma näitus» ootas selliste väljapanekute pakkumisi, mis kajastaksid igapäevaelu. ERMi teatel saabus 33 näituseideed. Nende seast said kõik soovijad kuu aja jooksul valida välja need kaks, millest valmivadki näitused kõigepealt ERMi praeguses näitusemajas.

ERM andis võitjad teada muuseumiööl. Tänavu septembris avab Maire Sala näitusemajas väljapaneku «Eesti kalmistu- ja matmistraditsioonid ja tänapäev». Märtsis 2011 avatakse näitus «Uku ja Mulgi Ukuvakk», mille taga on Abja-Paluojal aastal 2007 asutatud MTÜ Mulgi Uku­vakk.

Võimalus otsustada näituste sisu üle avalikul hääletusel oli ERMi andmeil Eestis esmakordne.

ERMi teadusdirektori Pille Runneli sõnul oli tore näha, et väga erinevad inimesed on valmis oma sõnumite ja ideedega välja tulema ning muuseumi abil ise näituse kuraatorid olema. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles