Loodusemees sääskedest: keemia asemel pikad riided

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loodusemees Robert Oetjen.
Loodusemees Robert Oetjen. Foto: Kalev Saar

Samal ajal, kui paljud tartlased varjavad end sääskede eest siseruumidesse ning ostavad sääsetõrjevahenditest tühjaks nii apteegid kui poed, võtab loodusemees Robert Oetjen julgelt kaasa 11-18aastased lapsed ning viib nad Alam-Pedja looduskaitsealale linnulaagrisse.


Alam-Pedja metsades ja rabades on paljude arvates tõeline sääsepõrgu. Seda ka siis, kui mujal on pinisejad juba taandunud. «Maja välissein mustas sääskedest ka mullu, kuid saime hakkama ja saame ka sel aastal,» kinnitas Oetjen.

Keemilisi tõrjevahendeid Oetjen ei austa, pigem tunneb end isegi ebameeldivalt, kui mõni kreem nahka katab. Seevastu riietusele pöörab ta rohkem tähelepanu, pannes selga pikad riided ja kinnised jalanõud. Ümber kaela sobib rätik, pähe tihedam peakate.

Metsas enamasti liigutakse ning kui mõnel sääsel ka õnnestubki näole või käele maanduda, saab putuka maha lüüa.

Sääsehammustuste ravimiseks on Oetjen kasutanud ravimtaimede leotisi, kuid pea sama hästi toimib tema sõnul ka see, kui enne magamaminekut käia külmas vees ujumas.

Lastele on Oetjen Palupõhjas laagreid korraldanud juba pikka aega. Vaid mõnel korral on osa laagrilistest otsustanud sääskede tõttu loobuda. Enamasti leitakse siiski võimalusi end kaitsta.

Sel korral veedavad lapsed metsas kaks ööd. Sääskedest puhata saavad nad püstkojas. Nimelt kui teha püstkotta tuli, siis sääsed sinna sisse ei tule. Öösel magades kaitsevad lapsi telgid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles