Koertenäitusel näeb haruldusi

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Nädalavahetusel on Tartu Näituste messikeskuses koguni kaks koertenäitust ning tänavu mahuvad osalejate kõrvale ära ka niisama huvilised.

Näituse peakorraldaja Marko Lepasaar rääkis, et tavaliselt on üüritud vaid üks hall ning seal on osalejatel endalgi üsna kitsaks jäänud. Tänavu võeti halle aga kaks ja nüüd peaks olema piisavalt ruumi, et ka koeri uudistama tulnud huvilised mahuksid võistlejate kõrvale kenasti ära. Sissepääsemiseks peab küll lunastama pileti.

Osalejad Soomest

Kuigi tegu on rahvusliku näitusega, mis tähendab, et jagatakse Eesti sertifikaate, on vaid umbes 40 protsenti osalejatest eestlased. Umbes pooled koerad tuuakse Soomest, ülejäänud veel ka näiteks Lätist, Valgevenest ja Inglismaalt, kokku on osalejaid 11 riigist.

Lepasaare sõnul on näitusel esindatud umbes 150 koeratõugu ja sadakond on neist ka Eestis olemas. Suuresti tänu Soome osalejatele näeb meil aga ka haruldasemaid tõuge. «Soome on väga koeralembene maa ja kui on mõni haruldane tõug, siis Soomes on see olemas,» ütles korraldaja.

Võistlevad näiteks Praha rotipüüdja, Jämtlandi koer ning Pont-Audemeri spanjel. Neist viimast ei ole Eestis üldse, see tõug on haruldane ka oma kodumaal Prantsusmaal.

Nende kõrval astuvad ringi aga ka ülipopulaarsed kuldsed retriiverid ja chihu­a­hua’d.

Kauged külalised

Kohtunikud tulevad Taanist, Tšehhist, Poolast, Soomest, Valgevenest, Iirimaalt ja ka Eestist. Kuigi laupäeval ja pühapäeval osalevad suures osas samad koerad, on tegu ikkagi kahe erineva võistlusega ning ka kohtunikud on mõlemal päeval erinevad.

Ka kaugematest riikidest sõidetakse koertega koos kohale peamiselt vaid võistluse pärast. Mõnel on puhkus või on siinkandis tuttavaid, keda võimalust kasutades külastatakse.

Osalejaid on piisavalt palju, nii et nädalavahetus kujuneb Tartu tänavatel harjumatult koerterohkeks. Lepasaare sõnul mahuvad kõik osalejad vajaduse korral hotellidesse ära, kuigi mõistetavatel põhjustel ei taha mitte kõik majutusasutused lemmikloomi oma tubadesse lasta. Peamiselt peatuvad kaugelt tulnud äärelinna hotellides või hoopis Tartust väljas.
 

Rahvuslikud kõikide tõugude näitused

• Tartu Näituste messikeskuses 11. ja 12. jaanuaril

• Mõlemal päeval algavad võistlused kell 10, lõppvõistlused kell 15

• Info internetist pepi.koer.info


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles