Kasekese krundile kerkivad uued hooned

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagi Kasekese restorani ja toidupoodi mahutanud maja Karlovas Tähe ja Lootuse tänava nurgal ootab peagi lammutamine.
Kunagi Kasekese restorani ja toidupoodi mahutanud maja Karlovas Tähe ja Lootuse tänava nurgal ootab peagi lammutamine. Foto: Kristjan Teedema

Aastaid tühjana seisnud Kasekese restorani hoonet ootab lammutamine, selle asemele kavandab ärimees Naresh Mody firma kuni neljakorruselisi elamuid, mille alumistel korrustel oleks äripinnad.


Kasekese asemel uue hoone ehitamine on jutuks olnud aastaid, kõnealune krunt paistab miljööpiirkonnaks tunnistatud Karlovas silma, asudes Tähe ja Lootuse tänava nurgal. Sellest algab Tähe tänava väikeste äride jada.

Tartu volikogu algatas Tähe 19 ja Tähe 19a krundi detailplaneeringu koostamise enam kui viie aasta eest, kuid planeerimine ei läinud kiiresti. Mody firma Külli-Tartu esindaja Alge Rosenfeldt ütles, et juba planeeringu lähteseisukohtade kinnitamine võttis pikalt aega. Siis aga tuli masu ja arenduse hoog rauges.

Ärid esimesel korrusel

Nüüd on aga detailplaneering nii palju läbi vaieldud, et selle eskiis on küps avalikule arutelule saatmiseks, nii leidis Tartu linnavalitsus. Arutelu on 28. jaanuaril.

Kõnealune planeeringuala on umbes 3500 ruutmeetri suurune. Planeeringu eskiislahendus näeb ette lammutada olemasolevad hooned ja ehitada kuni kolm äri- ja eluhoonet.

Krundi suurim lubatud maapealne ehitusalune pindala on kuni 867 ruutmeetrit, maa-alune (0-korruse parkimine) kuni 1492 ruutmeetrit, lisaks 22-ruutmeetrine alajaam.

Suurim lubatud kõrgus lähtub Tähe 20 majast ega tohi ületada selle absoluutkõrgust 64,29 meetrit. Kortereid kavandatakse kuni 24. Lubatav katusekalde vahemik on 28 kuni 40 kraadi.

Planeeritavad krundi kasutamise sihtotstarbed on 30 kuni 40 protsenti kaubandus-, toitlustus- ja teenindushoone maa, büroohoone maa; 60 kuni 70 protsenti korterelamu maa.

Planeeringu eskiisi järgi võib krundile tulla kuni kolm maja, ent neid võib olla ka vähem. Nõue on sõnastatud, et Tähe ja Lootuse tänava poolne fassaad peab olema liigendatud mahuliselt või kujunduslikult kolmeks.

Millised ärid täpselt sellesse majja tulevad, ei ole selge. Alge Rosenfeldt märkis, et keeruline on praegu, kui planeering ei ole veel kehtestatud, rääkida hoone või hoonete valmimise ajakavast.

Parajalt suur

Tartu linnavalitsuse planeeringuteenistuse juhataja Indrek Ranniku ütles, et eelistada tuleks avalikkusele mõeldud ärisid, mis tähendab poode, ka toidupoodi, aga mitte büroosid.

Selle planeeringu puhul on tähelepanuväärne, et linnavalitsus soovitab määrata hoonetele minimaalsed mõõtmed, et vältida linnaehituslikult sobimatult väikseid hooneid.

Ranniku selgitas, et see nõue sai eskiisi tema soovitusel, et ei tuleks näiteks ühekorruselist maja, mis ei sobi naaberhoonetega.

Ranniku lisas, et suuri vaidlusi selle planeeringu üle ta ei ennusta, sest kogukond soovib juba ammu, et Kasekese krundil oleks elu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles