Foorifirma timmis rohelist lainet

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia tänava roheline laine.
Riia tänava roheline laine. Foto: Graafika: TPM

Tartu foore haldav IB Foor nihutas vana aasta viimastel päevadel Riia-Puusepa ristmikul rohelise fooritule süttimise hetke peasuunal varasemaks ning muutis rohelise laine sujuvamaks.

«Me reguleerisime fooriprogrammi parameetreid. Loodetavasti paranes Puusepast väljasõit ning roheline laine,» selgitas IB Foori tegevdirektor Aare Remmelga. Muudatus mõjutab siiski vaid päevasel ajal linnast väljuvaid sõidukeid, sest mõlemas suunas pole võimalik samal ajal rohelist lainet tekitada.

«Seda on aegade jooksul proovitud. Näiteks 1990. aastate lõpus töötas Riia tänaval 110-sekundilise tsükliga programm, aga linnatingimustes on see ristuvate suundade jaoks liiga pikk. Ooteajad suurenevad liiga palju,» rääkis Remmelga.

Praegune fooritsükkel on tipptundidel 90 sekundit ning koormatud ristmikel võib see kehtida päev läbi.

Tsükkel tähendab Remmelga sõnul fooriprogrammi ringi ehk mitme sekundi pärast jõuab ristmikule sama situatsioon tagasi. Riia tänaval kehtib 90-sekundiline fooritsükkel kesklinnast kuni Puusepa tänavani. Sealt edasi tulev Soinaste ristmik töötab aga ööpäev läbi anduritega.

«Soinaste ristis muutub liiklussituatsioon, kahest rajast jääb üks ja on leitud, et nii on parem,» ütles Remmelga. Sellist aega, mil roheline laine kestaks kesklinnast politseimajani välja, ei tule tema sõnul enne, kui Riia tänav ehitatakse laiemaks.

Tsükkel muutub  

Praegu on Riia tänaval püütud teha nõnda, et hommikul kella kümneni on eelistatud linna sisenev suund, ülejäänud päeval aga linnast väljuv suund.

Õhtul kell üheksa lülitub aga Riia tänav 72-sekundilisele programmile.

Linna liikluskorralduse peaspetsialist Ahto Meho märkis, et rohelise laine teema on aastaid üleval olnud. «Inimesed toovad ikka näiteid Tallinnast ja küsivad, et miks meil nii pole, aga Tartu linna liiklus on paraku selline,» sõnas ta.

Eelkõige sõltub roheline laine ristmikevahelisest kaugusest. Samuti mõjutab seda ristmike läbilaskevõime. «Näiteks Puusepa ristmikul võtab ristuval suunal liikumine oma aja ning ka Kastani ristmik on koht, kus peateel liikujaid mingil määral «piinatakse»,» lausus Remmelga.

Tallinnast tõi ta näite Pärnu maanteelt, kus roheline laine kestab umbes kaks kilomeetrit ehk viaduktist peaaegu Järve keskuseni.

Vanad foorid tõrguvad

Möödunud aasta detsembri keskel pahandati muudetud fooritsükli üle ka Tartu linna veebilehel, kuid IB Foori Tartu osakonna inseneri Jüri Junkini väitel siis mingisuguseid muudatusi ei tehtud.

Teatud ebakõla võis fooridega siiski olla, sest Riia mäe ristmikul võis peale jääda nn lühike programm.

«Selline kahtlus on meil. Õhtul kell üheksa lülitub Riia tänav lühikese, 72-sekundilise programmi peale ja võis juhtuda, et see jäigi peale,» lausus Jüri Junkin. Tema sõnul on Riia mäe foorid kuusteist aastat vanad ning oma aja juba ära elanud.

«Kaks põlvkond on vahepeal peale tulnud. Kuueteistkümne aastaga kuluvad need ikka ära. Vanad foorid ei jäta ka mingit veateadet, uutel on aga logiraamatus kohe märge, kui midagi on juhtunud,» ütles Junkin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles