Müür ajab vaidlema

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baeri 4, kus asus kunagi Baertelsi õlletehas, seisab aastaid tühjalt.
Baeri 4, kus asus kunagi Baertelsi õlletehas, seisab aastaid tühjalt. Foto: Sille Annuk

Baeri tänava alguses asuva tondilossi ehitamist korterelamuks takistab Toomemäe tugimüür, mille taastamise suhtes ei jõua muinsuskaitse, keskkonnaamet ja omanik kokkuleppele.


Kolm aastat tagasi, kui kinnitati detailplaneering, oli krundi omaniku GMP Grupi juhatuse liige Ants Juhani optimistlik ning lubas Tartu Postimehele, et aasta pärast on uued majad püsti.

Krundi servas on aga ajalooline tugimüür, mis hoiab Toomemäe nõlva vajumast ning juba neljandat aastat vaieldakse, kas müüri peaks taastama praeguses kohas või võiks seda paari meetri võrra Toome poole nihutada.

Seda, millal võiks tulla lahendus ja vana õlletehase asemele kerkib uus kompleks, ei  oska osapooled ennustada.

Kindel on, et müür vajab tugevdamist, praegu ohustab see lähedusse sattuvaid inimesi ja nõlva külje all olevaid muinsuskaitsealuseid keldreid. «Piltlikult öeldes vajub Musumägi varsti kaela,» sõnas krundile majad kujundanud arhitekt Andres Lunge.

Teisipäeval tulid osapooled kokku ja esimest korda hakkas paistma väike kompromissituluke, lisas ta. Lepiti kokku, et arhitekt tõmbab müürijoone praeguse tugiseina ja krundi piiri vahele.

«Seda, kas see lahendus on lõplik, saab öelda alles siis, kui oleme seda paberil näinud,» sõnas muinsuskaitseameti Lõuna-Eesti järelevalveosakonna juhataja Tarvi Sits.

Muinsuskaitse seisukoht on seni olnud, et müüri peaks restaureerima seal, kuhu see sada aastat tagasi ehitati. Selline paigutus on ka detailplaneeringus.

Täpselt vana müüri kohale uut teha insener Mait Metsa sõnul ei saa, nii on krundi omanik ja projekteerijad öelnud, et otstarbekas oleks ehitada uus tugimüür nende krundi piirile. See tähendaks, et juurde saadaks mõni ruutmeeter kasutatavat pinda, aga tuleks üles kaevata ka siil Toomemäe nõlvast.

Linna kultuuriväärtuste teenistuse juhataja, linnaarhitekt Romeo Metsallik sõnas, et nõlvas võivad olla rootsiaegsed bastionimüürid ja seal niisama kaevata ei tohiks.
Aruteludesse on kaasatud ka keskkonnaamet, sest Toomemägi on looduskaitse all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles