Kivilinnas alustab hiidgümnaasium

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivilinna gümnaasiumi vanemate klasside maja, kus sügisel alustab Tartu uus gümnaasium.
Kivilinna gümnaasiumi vanemate klasside maja, kus sügisel alustab Tartu uus gümnaasium. Foto: Margus Ansu

Kivilinna gümnaasiumi vanemate klasside majas sügisel alustav uus kool saab Tartu suurimaks gümnaasiumiks, kuhu on plaanis vastu võtta kuue paralleeli jagu uusi gümnasiste.

Tartu linn otsustas eile, kui palju tohivad Tartu gümnaasiumid sügisel uusi õpilasi vastu võtta ja kõige rohkem, 205 on lubatud uues koolis, mis asub Kivilinna kooli majas, kuid on loodud Annelinna kolme senise gümnaasiumi baasil.

«Uuel õppeaastal alustab uus gümnaasium, mis peab ära mahutama Kivilinna, kommertsigümnaasiumi ja Descartes'i lütseumi gümnaasiumastme õpilased,» ütles Tartu abilinnapea Tiia Teppan.

Uues koolis hakkab olema üheksa 11. klassi ja üheksa 12. klassi. Põhjuseks on see, et Kivilinna gümnaasiumist tuleb neis vanuseastmetes üle viis paralleeli, Descartes'ist ja kommertsgümnaasiumist kummastki kaks.

Kivilinna gümnaasiumi direktor Karin Lukk ütles, et gümnaasiumiastmes on paralleelideks jaotamine õppesuunapõhine ja nii ei ole igas klassis 36 õpilast, mõnes õppesuunas on õpilasi rohkem, mõnes jälle vähem.

Nii suur paralleelide hulk on siiski ajutine, paari aasta küsimus, lisas Lukk. Edaspidi jääb uude kooli, mille direktoriks on valitud Merike Kaste ja millele linnavalitsus otsib nime, viis-kuus paralleeli.

Üleminekuaja teeb mõneti keerulisemaks, et Kivilinna gümnaasiumi senises vanemate klasside majas peab sügisel jätkama ka Kivilinna põhikooli 9. klass, sest nooremate klasside majja nad veel ära ei mahu. Ka see on ajutine.

Tiia Teppan ütles, et linnavalitsus on ette näinud raha, et uue õppeaasta alguses oleks põhikoolina jätkavas Kivilinna koolis laborid ning muud vajalikud klassiruumid olemas.

Tartu haridusosakonna juhataja Riho Raave leidis, et seda kooli ei saa liiga suureks pidada. Linnas on viis-kuus paralleeli normaalne. «Viis paralleeli peetakse miinimumiks, see võimaldab rohkem õppesuundi ja valikuid,» ütles Raave.

Kaheksa gümnaasiumi

Tartus võtab tänavu gümnasiste vastu kokku kaheksa kooli, nende hulgas spetsiifilised täiskasvanute gümnaasium ja Masingu kool. Vene taustaga Annelinna gümnaasiumis on 100 kohta, Treffneris 180, Härmas 110, Poskas 160, Tammes 132 ja juba mainitud uues koolis 205.

Tartu haridusosakonna juhataja Riho Raave ütles, et nn statsionaarses õppes on gümnaasiumis uusi õppekohti 887, mida on 97 võrra vähem kui oli lubatud avada läinud sügisel. Vähenemine tulebki suurel määral Annelinna koolide ümberkorraldamisest.

Raave märkis, et tegelikult oli 1. septembriks täidetud  955 õpilaskohta, seega kõikjal ei tekkinudki konkurssi, gümnasiste oleks mahtunud rohkem.

Tiia Teppan lausus, et Tartus luuakse gümnaasiumikohti nii palju, et ära mahuksid kõik linna põhikoolilõpetajad.

Tegelikkus on küll see, et õpilasi tuleb ka mujalt ja gümnaasiumiastmes jätkab Tartus umbes 85 protsenti põhikoolilõpetajaid.

Läinud sügisel gümnaasiumi alustanute väljalangemise statistikat veel ei ole, eelmisest õppeaastast on aga ülevaade, millest nähtub, et 38 õpilast ehk umbes viis protsenti gümnaasiumisse astunuist jättis õpingud pooleli. Raave märkis, et ei ole täpseid andmeid, kas nad ei saanud hakkama või olid põhjused muud.

Veel 53 õpilast jätkas õpinguid mujal, näiteks pärast kolimist. Samasugused näitajad on ka varasemate õppeaastate kohta.

«Tahan ära märkida, et järgmisel õppeaastal meie kutsehariduskeskus võtab vastu üle 600 põhiharidusega noore,» lisas Tiia Teppan.

Katsed uut moodi

Raave ütles, et tänavu kevadisel koolivaheajal on gümnaasiumikatsed korraldatud teisiti kui mullu.

«Eelmisel aastal olid gümnaasiumi vastuvõtukatsed ajaliselt kokku surutud, sai kahte kooli katsed teha,» selgitas Raave. «Sellel aastal toimuvad katsed nii, et need võib teha kasvõi kõikidesse gümnaasiumitesse. Isegi kui katsete ajad langevad kokku, on neid võimalik teha mitu korda. See peaks lapsevanematele meeldima, et sel aastal valikul ajalisi piiranguid ei ole.»

Uute gümnasistide vastuvõtt

• Hugo Treffneri gümnaasium 180 õppekohta

• Miina Härma gümnaasium 110 õppekohta

• Annelinna gümnaasium 100 õppekohta

• Herbert Masingu kool 20 õppekohta

• Jaan Poska gümnaasium 160 õppekohta

• Annelinna uus gümnaasium 205 õppekohta

• Tamme gümnaasium 132 õppekohta

• Täiskasvanute gümnaasium 130 õppekohta

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles