Eluveidrustele lisab värvi mäng

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kõrgema kunstikooli galerii Noorus suures saalis on Mary Jane Gregory paremal käel tema maalid klaasil ja selja taga tema õe Barbara Nitke fotod.
Tartu kõrgema kunstikooli galerii Noorus suures saalis on Mary Jane Gregory paremal käel tema maalid klaasil ja selja taga tema õe Barbara Nitke fotod. Foto: Kristjan Teedema

Nooruse galeriis on kaks uut näitust, milles kokku kuus kunstnikku kujutavad maailma omamoodi. Silma hakkab nii eluveidrusi – eriti põhisaalis – kui ka lapselikku mängu, mille vaatamiseks tuleb minna keldrisse.

New Yorgi fotograaf Barbara Nitke ja Oulus elav klaasikunstnik Mary Jane Gregory on õed. Nende ühisnäituse «Alternatiivid» koostamiseks sõitis oululanna üle ookeani, et valida fotosid oma õe värskemast loomingust.

Kuulsuste portreteerimise ja moeloomingu fotografeerimisega tihedasti hõivatud Barbara Nitke ei saanud Tartu kõrgema kunstikooli galeriisse näituse avamisele tulla. Mary Jane Gregory oli aga kohal.

Maalid klaasil ja fotod

«Mu õde on New Yorgis juba pikemat aega teinud fotosid, aga on seal ka õpetaja,» ütles Gregory. «Ta on oma loomingus veel hullem kui mina.»

Nitkel on pildisarju alternatiivsetest elamisviisidest. Nii näiteks on ühel tema pildil, mis on välja pandud Nooruse galeriis, kuldsete litritega lühikeses kleidis naiselik noormees. Pildi nimeks on «Austin Alabama oli teatud ringkondades õhtu nael».

Sealsamas kõrval on foto «Linnupuur». Puuris on napis kileseelikus neiu, kelle käed on seotud.

Teistest erineb oma klassikalise laadi poolest balletitäht Mihhail Barõšnikovi portree. Selle tõi Gregory New Yorgist Tartusse eeskätt seepärast, et kunagine Nõukogude tantsukuulsus on siinsetele elanikele tuttavam kui mõni praegune Ameerika staar.

Gregory valis klaasikunsti endale juba ülikoolis õppides. Tema teoste peamine materjal on praegugi klaas, sageli selline, mis on võetud taaskasutusse. Nooruse galeriisse on ta toonud oma teosed, kus ta kujutab maastikku.

Mary Jane Gregory töid on Eestis varem näidatud Tallinnas ühisnäitustel, kuid nüüd esinevad tema ja Barbara Nitke Eestis esimest korda omaette väljapanekuga.

Galerii keldris

Nooruse galerii keldri on oma maalide ja joonistustega sisustanud Ahto Eller, Helmi Arrak, Marie Kõljalg ja Edgar Tedresaar. Osa neist on õppinud Tartu kõgemas kunstikoolis, osa aga on lõpetamas õpinguid Tartu ülikooli maalimagistrantuuris.

Nad on tähtsaks pidanud oma loomingu esitlemist tavalisest erineval moel, kuid sealjuures tahavad eemale hoida hullu kunstniku kuvandist. Nende väitel on iga teos ja kogu väljapanek «tervemõistuslikult komponeeritud» ning tulemuseks on «mõtestatult sisustatud kelder, mis ei karda täiskasvanuid».

Nii näitust «Alternatiivid» kui ka «The Kids Are Sane / Lapsed Mars Tupla» saab vaadata Nooruse galeriis (Riia 11) 26. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles