Kohvik Crepp lõi laua puhtaks

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvas hääletas kolmandaks La Dolce Vita, järgnesid Cafe Truffe, Werner, Tsink Plekk Pang, Vilde lokaal ja Sirius.
Rahvas hääletas kolmandaks La Dolce Vita, järgnesid Cafe Truffe, Werner, Tsink Plekk Pang, Vilde lokaal ja Sirius. Foto: Margus Ansu

Eesti 50 parimat restorani on taas selgunud, nende hulgas on ka kaheksa Tartu söögikohta. Siin napsas esikoha nii professionaalide kui külastajate hinnete järgi kohvik Crepp.


Crepi omanik Priit Palk rääkis eile enne tulemuste avalikustamist, et nad on üritanud läbi aastate kindlat kvaliteeti hoida ega ole mingeid muudatusi teinud. «Üritamegi hoida stabiilsena nii menüüd kui atmosfääri,» ütles Palk ning lisas, et nii kokad kui ka teenindajad on enamikus samad.

Ka kahel eelmisel aastal, kui hääletust on korraldatud, on Crepp esiotsas figureerinud: 2008 Tartu parimana ja 2009 teisel kohal.

Tänavu jõudsid nimekirja kolm uut kohta – Dorpat, Werner ja Vilde – ning välja lendasid Noir, Püssirohukelder ja Kapriis.

Ka need viis toidukohta, mis olid juba eelmisel aastal tabelis (lisaks esimesele kahele La Dolce Vita, Atlantis ja Volga), vahetasid kõik kohti, neist kõige drastilisemalt Volga, mis eelmise aasta esikohalt kukkus tänavu kaheksandaks.

Ära sai märgitud ka hotelli Antonius restoran, kuid seda mitte Tartu nimekirjas, vaid üle-eestilises fine dining’i järjestuses, kus on kõrge hinnaklassiga klassikalised restoranid.

Restoranipõud

Parimate restoranide valimise süsteem on üsna keeruline. Hindamine hakkab peale eelmisel aastal parimaks valitud restoranidest: nende restoranide töötajad saavad õiguse nimetada viis enda arvates parimat sellel aastal. Järgmisena saavad hääleõiguse need söögikohad, keda esimesed on parimatena esile tõstnud.

Viis parimat tuleb järjestada, esimene saab viis, viimane ühe punkti, punktid liidetakse ning saadakse lõpptulemus. Igast söögikohast saab oma hääle anda kuni kolm töötajat: keegi juhatusest (nt omanik või juhataja), keegi köögist (nt peakokk) ja keegi saali poolelt (nt ülemkelner).

Dorpati toitlustusjuht Siim Koovit rääkis, et tema hindas eelkõige klassikalisi restorane. «Restoranil on ikka oma defineering, tänapäeval kipub iga kohvik ennast restoraniks tituleerima,» selgitas Koovit, et kohvik-lounge’i tüüpi kohti ta üldse hindamisel ei vaadanud.

Palk aga rääkis, et väga raske on ühte kindlat parimat välja tuua, sest igas kohas on mõned asjad head. Eriti raske on tema sõnul hinnata restorane, sest neid Tartus just jalaga segada ei ole.

Sirius ka sees

Sel aastal korraldati esimest korda ka rahvahääletus, et näha, kuivõrd erineb tavakülastaja arvamus professionaali omast. Hääletuse korraldaja Aivar Hansoni sõnul olid Tartus tulemused väga head, see tähendab, et esikaheksas kattus viis toidukohta. Hääletajaid oli 271 ning välja pakuti 49 söögikohta.

«Asja võib kokku võtta ühe laulu sõnadega, et igaühe jaoks on kuskil keegi,» muigas Hanson, sest lisaks kohvikutele-restoranidele andsid kliendid oma poolthääli ka Siriuse hamburgeriputkale ning koguni nii palju, et see jõudis kaheksandale kohale.

Siriuse legendaarseid hamburgereid kiideti ka Tallinna hääletuse kommentaariumis ning seega võib oletada, et tegemist on Eesti parimate kotletisaiadega.

Täielikku nimekirja näeb aadressil www.eestimaitsed.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles