Jõulukäive kasvas hooti mitukümmend protsenti

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedel ja laupäeval täitis Tasku keskuse aatriumi vene jõuluturg. Pildil näitab Võhmas valmistatud erksavärvilisi lõhnaküünlaid müüja Merle Rang.
Reedel ja laupäeval täitis Tasku keskuse aatriumi vene jõuluturg. Pildil näitab Võhmas valmistatud erksavärvilisi lõhnaküünlaid müüja Merle Rang. Foto: Kristjan Teedema

Tartu suuremate kaubanduskeskuste detsembrikuu sissetulekud kujunesid selgelt paremaks kui 2012. aasta jõulukuul. Külastajate loendus näitas Taskus vähemalt viie-, kaubamajas seitsmeprotsendist kasvu.

Tasku keskuse turundus- ja kommunikatsioonijuht Kristel Tannik ütles, et kõikidelt kaupmeestelt pole veel detsembrikuu käibenumbreid laekunud, kuid eelduslikult on käibe kosumine ligikaudses proportsioonis külastuste arvu kasvuga.

«Oleme rahul. Võrreldes 2012. aastaga olid meil käibenumbrid plussis ja detsembri külastatavus oli ka kõrgem kui 2012. aasta viimasel kuul,» nentis Tannik. «Võime öelda, et külastatavus kasvas enam kui viis protsenti.»

Ameerika köök meelitab

Detsembris avatud uue tõmbenumbrina tõi Tannik teiste äride hulgast esile kinokorrusel paikneva restorani BabyBack Ribs & BBQ. Tanniku sõnul võeti USA lõunaosariikide köögist inspireeritud toidukoht kohe väga hästi omaks ning õhtuti on raske seal vaba lauda leida.

«Tasku kui terviku seisukohalt oli see üks tõsine eelmise aasta tegu,» leidis Tannik.

BabyBack Ribs & BBQ juhataja Sirli Toim kinnitas, et kliendipuuduse üle restoran kurta ei saa. Toimi hinnangul näitasid esimesed kolm tegutsemisnädalat selgelt, et Tartus oli ameerika stiilis peresöögikohast puudus.

«Natukene teistest päevadest vaiksem oli ehk jõululaupäev,» hindas Toim.

Pidades silmas Venemaa turiste, kes just neil päevil arvukalt Eestis oma pikki pühi veedavad, avas Tasku koostöös Tartu linnavalitsuse ja Tiigi seltsimajaga reedeks-laupäevaks vene jõuluturu.

Tanniku selgitusel püüdis turu venepärane kultuuriprogramm tekitada turistides äratundmisrõõmu, kuid pakkus peamiselt eestipärast kaupa: keraamikat, kudumeid, kodutehtud leiba, küüslaugutooteid, sooje pirukaid jne.

Kasv remontide kiuste

Eedeni keskuse juhatuse liige Kaire Krevald ütles, et mullu detsembris külastas Eedeni keskust neli protsenti rohkem inimesi kui 2012. aasta detsembris. 23. detsembril oli Eedenis külastajaid isegi 30 protsenti enam kui 2012. aasta 23. detsembril.

«2012. aastal jagunes jõuluperioodi viimase hetke ostmine rohkemate päevade peale,» põhjendas Krevald.

Eedeni kaupmeestele tegi erilist rõõmu ka 30. detsember, mil külastajaid oli ligi viiendiku võrra rohkem kui tunamullu samal kuupäeval.

«Kuigi kõigi üürnike detsembri käibeandmed pole veel laekunud, võime öelda, et 2013. aasta jõulukuud iseloomustas julgem ostmine,» resümeeris Krevald. «Klientide ostukorv täitus kvaliteetsemate ja kallimate kaupadega. Keskuse müüjate sõnul on kliendid pigem optimistikult meelestatud.»

Krevald kinnitas, et ka 2013. aasta tervikuna oli Eedeni keskusele hea aasta, tuues värskenduskuuri mitmele võtmeüürnikule. Kevadel avas uue kontseptsiooniga poe Jysk, sügise hakul tegi uksed lahti Maksimarket.

Suurtele remontidele vaatamata tõusis külastatavus ka kogu aasta lõikes neli protsenti, märkis Krevald.

Tartu Kaubamaja keskuse tegevjuht Marju Jeedas kinnitas, et kaubamaja detsember möödus üle ootuste hästi. Keskuses käis läinud kuul ligi

560 000 külastajat, mis on seitse protsenti 2012. aasta jõulukuust enam.

Palju Vene turiste

Kõige rohkem, ligi 30 000 kundet, käis kaubamajas laupäeval, 14. detsembril. Detsembrikuus läksid kõige paremini müügiks laste- ja kodukaubad, mille käive tõusis kaubamajas 2012. aastaga kõrvutades peaaegu viiendiku võrra. Kenasti läksid müügiks ka moekaubad.

«Järjest enam jõuab ka turiste Tartu kesklinna ostlema, mis meie moe- ja ilukeskuse jaoks tähendas 2013. aastal 75 protsenti rohkem tax-free tehinguid kui 2012. aastal,» täiendas Jeedas.

Lõunakeskuse juhataja Jaan Lott tõdes, et Lõunakeskuse kaupmeestele olid selle talve jõulud mullustest selgelt edukamad.

«Kuum aeg kestab – parkla on piiritaguste külaliste autosid täis,» kirjeldas Lott reede hommikut. «Kokkuvõtteid saab teha paari nädala pärast, siis algab hapukurgihooaeg.»

Jõulumüügi kõrgpunkt saabus Loti sõnutsi traditsiooniliselt 23.-24. detsembriks, kui autodest pungil parklasse tuli saata kundedele appi parkimiskorraldajad. Aasta viimasel päeval keskendus ostjate huvi peamiselt toidupoodidele ning parklas sai väikese otsimise peale koha peaaegu iga soovija.

Lõunakeskuse rentnike eduloo näitena nimetas Lott rõivakauplust Reserved, mis taasavas Lõunakeskuses uksed mullu 29. augustil enam kui kaks korda suuremana.

Lõunakeskuse Reservedi juhataja Kaidi Mark sedastas, et neli esimest kuud tõid ligi 1400-ruutmeetriselt kauplusepinnalt käibe, mis üllatas veidi kaupluse töötajaid endidki.

«Aga jah, ootused meie müükidele ongi suured, me ei saagi väga madalalt panustada,» lisas Mark. «Detsembri müügiplaan oli eelnevaist kuudest suurem, aga müüsime ikka rohkem, kui oli plaanis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles