Funnyboy ja Oksana püsivad varjupaigas

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmeaastane Funnyboy on varjupaigas elanud 2011. aasta novembrist. Naistega saab ta suurepäraselt läbi ja oskab olla väga seltsiv.
Kolmeaastane Funnyboy on varjupaigas elanud 2011. aasta novembrist. Naistega saab ta suurepäraselt läbi ja oskab olla väga seltsiv. Foto: Margus Ansu

Tartu koduta loomade varjupaika sattus mullu ligi poolteist tuhat looma, kellest suurem osa leidis endale kodu. Kuid eilegi jätkus varjupaigas kostilisi, kes tahavad väga olla kellegi lemmikud.

Väiksemat kasvu Oksana, tore musta-valgekirju nurrmootor on varjupaigas elanud läinud aasta veebruarist. «Musti ja musta-valgekirja kasse inimesed millegipärast ei taha,» ütles Tartu koduta loomade varjupaiga projektijuht Kirke Roosaar. «Nad püsivad siin nii kaua, et lihtsalt kurb.»

Kauaks jäävad varjupaika ka saksa lambakoera verd pärinud habemega krantsid, sest koju soovitakse viia ilus «komissar Rex». Aga nägus Funnyboy on üle kahe aasta varjupaigas elanud keerulise loomuse pärast.

Kui need varjupaiga kaks kõige staažikamat elanikku kõrvale jätta, siis jäi Kirke Roosaar möödunud aastaga rahule. «Koduta loomade hulk on püsinud viimased viis aastat enam-vähem ühesugune ja mullu leidsime päris paljudele loomadele kodu,» sõnas ta.

Mullu jõudis varjupaika 1468 looma: 981 kassi, 454 koera ja 33 muud lemmiklooma (19 deegut, 7 küülikut, 3 rotti, 2 tšintšiljat ja 2 merisiga). 566 kassi läksid kodudesse, neist 60 tagastati endistele omanikele ja 506 nurrub uues kodus. Kojuminekut ootas varjupaigas läinud aasta lõpus 68 kassi.

Koertest sai kodudesse 424: endistele omanikele tagastati 214 ja 210 valvavad uut majapidamist. Kojuminekut ootas varjupaigas aasta lõpus 24 koera. Praegu elab varjupaigas küülik Juta, kellest pere otsustas vana aasta viimasel päeval vabaneda.

Uus aasta tuli varjupaiga töötajatele üsna rahulikult, kõva paugutamise ajal pani pererahva juurest putku kolm koera. Neid kõiki olid lapsed uusaastaööks oma vanemate juurde hoiule viinud.

«Ühel koeral oli kiip, selle omaniku leidsime kohe üles,» rääkis Kirke Roosaar. «Teise omanik otsis ise looma taga ja kolmanda koera omaniku leidsin suhtlusvõrgustiku Facebook kaudu. On väga vaja, et inimesed kiibistaksid oma koerad ja kassid ning kannaksid nad Tartu lemmikloomade registrisse, siis poleks varsti varjupaika ehk enam vajagi.»

Nii hästi vaevalt et läheb, sest korralike omanike kõrval on ikka neid, kes kutsikaid ja kassipoegi kastiga varjupaiga ukse taha või Hiinalinna võpsikusse viivad. Kuid muutused tulevad, sest Tartu linnavalit-sus hakkab välja töötama uut kasside ja koerte pidamise eeskirja.

«Uue eeskirjaga tahame muuta koerte ja kasside kiipimise kohustuslikuks,» kinnitas Tartu linnavalitsuse haljastus- ja puhastusteenistuse linnapuhastuse peaspetsialist Madis Tammeorg. «Kassidega ongi praegu kõige hullem olukord. Koeri peavad tartlased ka nüüd registreerima, aga kassid on sõltumatud tegelased, kes käivad vabalt ringi ning teevad, mis tahavad – haisutavad autosid, kergendavad end laste liivakastidesse.»

Koerte ja kasside pidamise uus eeskiri valmib sel aastal. Eelmise aasta 31. detsembril oli Tartu lemmikloomade registris 4018 koera, 411 kassi, viis tuhkrut, madu, merisiga ja rott.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles