Rahingele võib kerkida hooldekodu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahinge küla Tähtvere vallas.
Rahinge küla Tähtvere vallas. Foto: kaart.postimees.ee

Lõuna-Eesti hooldekeskusel on plaan avada tuleva aasta novembris Tähtvere vallas Rahingel 150-kohaline hooldekodu. Selleks on aga tarvis ületada veel hulk takistusi.

Detailplaneeringu avalik arutelu oli vahetult enne jõule, kuid hulk bürokraatiat on veel läbi käia enne, kui võib alustada ehitust, rääkis ASi Lõuna-Eesti Hooldekeskus tegevjuht Vambola Sipelgas.

Ta nimetas, et korda on tarvis ajada asjad alates maa kasutusotstarbest kuni kooskõlastusteni maanteeametiga. Keskus loodab kõik dokumendid korda saada märtsikuuks.

«Novembris 2014 tahaks maja käiku anda,» ütles Sipelgas ja lisas, et hoolekandeasutus on pigem mõeldud dementsetele inimestele.

Ta avaldas lootust, et kõik sujub plaanide järgi, sest hooldekodu on Rahingele planeeritud juba ammu. Kui kõik mured õnnestub lähikuudel murda, ei teki loodetavasti probleeme ka objekti rahastamisega. Samal ajal projekteerib keskus Põltsamaa osakonda, mis peaks valmima isegi enne Rahinge hooldekodu.

Külvatud talivili

Tähtvere vallavanema Rein Koka sõnul asub hooldekodu tarbeks mõeldud umbes kuue hektari suurune Haukatiiva kinnistu reformimata riigimaal, mida omavalitsus taotleb endale.

Mõistagi ei vaja tulevane hoolekandeasutus tervet kinnistut, seetõttu tahab vald osa krundist eraldada ja muuta sotsiaalmaaks. Teise, vabaks jääva osa tahab vald maha müüa, et saada tagasi detailplaneeringu tegemisele kulutatav raha.

Ilmselt on tarvis maatüki praegusele rentnikule kompenseerida ka viljakasvatusest saamata jääv tulu, sest praegu on sinna külvatud talivili, tõdes Kokk.

«Haukatiiva kinnistu on ilus vaikne koht metsa servas ning vanuritel on seal kindlasti mõnus,» leidis vallavanem. Ta lisas, et Rahinge on jälle selle poolest hea koht, et küla asub mitme tee ristmikul.

Ettevõte tahab sinna ehitada kuuetahulise hoone, mis meenutab natuke Pentagoni, rääkis Kokk. Vallal on plaanis ühes maanteeametiga pikendada kinnistu juurde kõnnitee. Emajõe Veevärk aga peaks sinnani vedama vee- ja kanalisatsioonitorud.

Uued töökohad

Koka sõnul on volikogu hooldekodu rajamisega nõus ning ta pole ka kuulnud, et keegi kohalikest elanikest oleks vastu asutuse tulemisele valda. «Elanikud võtsid detailplaneeringu hästi vastu,» märkis ta.

Rahva soosiva suhtumise on keskus ära teeninud kindlasti sellega, et hooldekodu loob hulga töökohti. Söögitegijaid, sanitare ja teisi töötajaid läheb vaja umbkaudu 30, kinnitas Kokk. «Vallal on sellest ainult rõõm,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles