ERMis varises arhiivi lagi alla

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahva Muuseumi Veski tänava majas varises alla osa arhiivihoidla laest, eile hommikul asusid muuseumi töötajad ruumi tühjaks kolima.
Eesti Rahva Muuseumi Veski tänava majas varises alla osa arhiivihoidla laest, eile hommikul asusid muuseumi töötajad ruumi tühjaks kolima. Foto: Sille Annuk

Eesti Rahva Muuseumi Veski tänava majas varises nädalavahetusel või esmaspäeva hommikupoolikul alla osa arhiivihoidla lage. Esialgse oletuse kohaselt viis õnnetuseni puitlae pehkimine katuse läbijooksu tõttu.



ERMi direktor Krista Aru märkis, et pilt on küllalt jube, kuid õnneks varises lagi alla ruumis, kus polnud inimesi.

Eile arhiiviruumi tühjaks kolimisel vägesid juhatanud Eevi Astel, muuseumi peavarahoidja kohusetäitja, rääkis, et ei olegi teada, millal täpselt varing toimus. Reedel oli kõik korras, esmaspäeva pärastlõunal märkas sinna ruumi sisenenud arhiivitöötaja, et jala all krõbiseb kummaliselt, ja nägi siis, mis on juhtunud.

Alla oli kukkunud krohvi ja laudu, lakke tekkinud avast paistis seenetanud puitu. Ava kõrval ripnes värvi alla kleebitud kanga otsas krohvitükk.

Arhiivikogu suletud

Astel ütles, et seina ääres oli laes juba mõnda aega kahtlane laik, aga varingut ei osanud keegi karta. Tegelikult on mõnel korral mõnes ruumis laest vett tilkunud, ka selle talve suure lumega. Murelikult näitas Astel tumedaid läbijooksule viitavaid laike lugemissaalis ja raamatukogus.

Õnnetuse õnnelik pool on see, et kuigi säilikud said tolmuseks ja liivaseks, midagi hävinud ei ole, ent puhastustöö on vaja ette võtta. Uurijatele on arhiivikogud kinni selle ajani, kuniks selgub, kuidas edasi.

Krista Aru on homseks kohale tellinud eksperdi, et teada saada kahjustuste ulatus. «Ilmselt on tegemist seenega, kes sööb maja talasid. Kui nii, siis tuleb üle vaadata kogu lagi ehk pööningu põrand,» märkis ta.

Õnnetus ka mullu

Olukorra teeb muuseumile keeruliseks, et Veski majas valitseb juba ammu ruumipuudus ja nõuab nuputamist, kuhu avariilisest toast muuseumivarad kolida. Ruumi pikalt käigust välja jätta ka ei saa.

«Ei no see ei ole mõeldavgi, meil on kõik koridorid arhiive täis,» rääkis Astel. «Arhiivimaterjalid lähevad teise hoidlasse, aga paraku sulgevad need ka teise hoidla uksed. See on täiesti võimatu olukord.»

Astel lisas, et olukord karjub uue maja järele. Mullu juuni algul oli õnnetus tekstiilikogus, kui sinna hakkas suure saju järel kanalisatsioonist vett tulvama. Muuseumitöötajatele tähendas see pikki töötunde unikaalsete undrukute ja kampsunite päästmise nimel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles