Konguta kool lõi võistlusel massiga

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Tuul pajuokstes»-preemia Juku kuju eest, mis kiigub, kuid ei kuku.
«Tuul pajuokstes»-preemia Juku kuju eest, mis kiigub, kuid ei kuku. Foto: Kristjan Teedema

Sel aastal võiks kõige aktiivsema piparkoogivõistlusel osalenud omavalitsuse auhinna anda Kongutale, sest sealt tuli neli tööd: kolm koolist ja üks veel lisaks lasteaiast.

Kooli 3. klassi õpetajal Lili Šaninil, kes juba paar aastat on  kodundusringi eest vedanud, olid näpud sees kõigis kooli poolelt tulnud töödes.

Šanin rääkis, et eelmisel aastal küpsetati kodundusringis lihtsaid piparkooke. «See aasta mõtlesime teha teisiti, et oleks väike võistlusmoment ka,» ütles ta.

Päkapikud tegutsesid

Ajutormis pakkusid kolmanda klassi poisid välja, et küpsetada võiks koolimaja, töö käigus muutus see päkapikkude kooliks.

Nimelt saab Konguta koolist endast detsembris päkapikkude kool, kus igal hommikukogunemisel loetakse üle päkapikumütsidega lapsed ehk koolis käivad päkapikud. Töö äratoomise päeval, 11. detsembril oli neid koguni 32.

Koolimaja rullijaid-küpsetajaid-kaunistajaid oli 11, esimesest kolmanda klassini, neli poissi ja seitse tüdrukut.

Teine projekt oli isiklikum: jõuluküünlaga vitraažpiparkoogi tegi Šanini enda üheksa-aastane tütar Mirta ning ema roll oli seal tainategu ja väike juhendamine.

Kolmas Kongutast tulnud töö oli aga selle aasta vaieldamatult kõrgeim võistlustöö: Juku vaatas ka Kõpu tuletornile ülevalt alla.

Konguta kool sai tänavu suure tunnustuse: nende Juku akadeemiat auhinnati kui aasta tegu hariduses. Üks õpetaja arvas, et sellise tähtsa auhinna võiks ju ka piparkoogiks vormida.

Šanin rääkis, et Juku tegemises osales viis inimest, igaühel oma ülesanne. Robootikaõpetaja oli näiteks see, kes mõtles välja Juku tugistruktuuri, laudpõranda ja tugeva traadistiku.

Tohutu töö

Töö oli tohutult ajamahukas: kõrge kihilise poisi tegemiseks kulus koguni neli õhtut. Õpetaja sõnul tegi asja raskeks see, et kõik kihid küpsetati eraldi.

Üks kiht laoti paika, siis vaadati, kui suur peaks järgmine olema, otsiti sobiv vorm, piparkook küpsetati valmis, pandi paika jne.

Jalgu olnud lihtsam teha, seal oli enam-vähem näha, kui suuri tükke on vaja, kehaga oli aga keerulisem ja vahepeal läks nässu ka.

Kokku tuli Jukust aga suur ja uhke piparkoogimees, mis tuule käes või liigutades hakkab hirmuäratavalt kõikuma. Šanin julgustas küll, et Juku on alusplaadi küljes turvaliselt kinni ja tõenäoliselt lahti ei tule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles