Õpilased kirjutavad Lähte kokkadele oode

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähte ühis-gümnaasium
• Verivorst kartuli, kõrvitsa ja peekoniga, keskmine hinne 9,5
• Hapukapsasupp, keskmine hinne 9,25
• Halvaakreem, keskmine hinne 8,9
• Kõikide Lähte ühisgümnaasiumi lõunate keskmine hinne 8,2
• Toitlustajad kooli omad kokad
Lähte ühis-gümnaasium • Verivorst kartuli, kõrvitsa ja peekoniga, keskmine hinne 9,5 • Hapukapsasupp, keskmine hinne 9,25 • Halvaakreem, keskmine hinne 8,9 • Kõikide Lähte ühisgümnaasiumi lõunate keskmine hinne 8,2 • Toitlustajad kooli omad kokad Foto: Kristjan Teedema

Lähte ühisgümnaasiumi sööklasse sattus Tartu Postimees eelviimasel koolipäeval enne talvevaheaega ning seisis keerulise küsimuse ees: kuidas hinnata ja kas üldse hinnata seda, mida kooli kokad pole ise valmistanud.

Pühademeeleolu süvendamiseks tõsteti laste ette Rannarootsi verivorstid ja Saaremaa lihatööstuse suitsupeekonilõigud. Lähte kokad olid kaks päeva varem marineerinud sinna juurde kõrvitsa, värskelt keetnud kartuli ning teinud kastme.

Kümme kümne otsa

9.–12. klassi õpilased sõid taldrikud enamasti tühjaks, ka pekine peekon ei paistnud panevat kedagi nina kirtsutama. Kartul oli keedetud parajalt, aurutatud, nagu peab, ja soolatud mõistlikult. Kõrvitsagi kohta ei tehtud ühtki etteheidet.

Et mitte aga lasta Lähte kokkadel end võõraste sulgedega ehtida, tuli õpilastel hinnata ka eelmise päeva sööki – hapukapsasuppi ja halvaakreemi –, mis puhtalt kohapealne looming. Sadama hakkasid kümned, alla kaheksa punkti ei andnud supi eest keegi. Magustoidul läks pisut halvemini, sellele pudenes isegi üks viis.

Kõikide Lähte koolilõunate keskmine hinne tuli ometi kõrge 8,2 ning hoolimata ajakirjaniku manitsusest, et arvesse tuleb võtta ka kõige kehvemad toidud. Selgus, et ebapopulaarne on näiteks mulgipuder, aga sedagi ei söandanud keegi nimetada halvaks.

«Minu meelest on kartulit liiga palju. Tihedamini võiks olla riisi ja tatart,» leidis üks 12. klassi neiu. «Jookide valik võiks olla suurem,» rääkis piiga 11. klassist. «Kuna mina piima ei talu, joon vett. Aga valikus võiks olla ka mahl ja tee.»

Vilistlasedki kiidavad

Lähte kooli direktor Üllar Loks rääkis, et tema kaks Lähtel õppinud last õhkavat aeg-ajalt: kui saaks jälle koolisööki! Üheteistkümnenda klassi neiud, kes võtsid endale detsembri alguses kohustuse kirjutada iga päev söökla uksele uus ood toidule, teadsid kinnitada, et kiidusõnu lausuvad paljud vilistlased.

«Me satume ikka olümpiaadidel või spordilaagrites käies teiste koolide sööklatesse, aga nii head toitu pole tõepoolest mitte kuskil,» rääkis üks värske oodi autoreist. «Rannu keskkoolis on ka väga hea söök, aga ikkagi mitte nii hea kui meil,» ilmutas tema lauanaaber suuremeelsust.

Lähte kooli kokad on kooli palgal. Toidurahast neile töötasu ei maksta, mis tähendab, et lõunasöögi omahind on keskmiselt üks euro, umbes veerandi võrra madalam kui Tartu linnas. Õpilastele on söök tasuta. Paarkümmend senti, mida ei kata riik, maksab kinni Tartu vald.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles