Kaebused kehva koolitoidu üle osutuvad alusetuks või maitseasjaks

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu üldhariduskoolidele hanke korras toitlustajaid otsiv Tartu linnavalitsus saab kaebusi kehva koolitoidu pärast harva ning neil harvadelgi puhkudel on kaebused osutunud alusetuks või pelgalt maitse küsimuseks.

Tartu linnavalitsuse linnavarade osakonna majandamisteenistuse peaspetsialist Leelo Sahk-Jansen tõi näiteks kaebuse, mille põhjendatuse selgitamisel tuli välja, et koolitoitu viletsaks pidav laps polnud toidutalonge välja võtnudki ehk sööklasse jõudnudki.

Teise samasuguse kaebuse peale kutsuti toiduga rahulolematu lapse vanem sööklasse toitu maitsma. Vanem pidas sööki väga heaks ning arvas, et laps pole lihtsalt sellisega harjunud, sest kodus suppe ei tehta ning selle asemel on tihti laual hoopis friikartulid, vahendas Sahk-Jansen.

Kümme aastat hankeid

Tartu kunstigümnaasiumi direktor Peeter Kikas nentis, et õpilaste kõrval, kes tavaliselt taldriku kenasti tühjaks söövad, on ka rahulolematuid, kuid nende kaebused osutuvad paraku tõesti tühjaks virisemiseks.

«Üks poiss oli isale rääkinud, et ei käi söömas, sest kogu aeg on tatar ja tatar,» rääkis Kikas. «Menüüd üle vaadates nägime, et ainult tatar oli prae juures kahel korral kuus. Ülejäänud kordadel oli alati võimalik valida tatra asemel kas kartulit või riisi.»

Linna 21 üldhariduskoolist 18 kasutab praegu toitlustusfirmat, mille on eelläbirääkimistega pakkumise korras välja valinud Tartu linnavalitsuse linnavarade osakond. Hankeid on korraldatud 2003. aastast, lepingud kehtivad viis aastat. Praegused toitlustajad on OÜ Aniri, AS Toidutorn, OÜ Kukkel ja AS Baltic Restaurants Estonia.

Lepingud toitlustusfirmadega sõlmivad koolidirektorid. Leelo Sahk-Janseni selgitusel tuleb neil kooliõe või mõne teise koolitöötaja abil, samuti lapsevanemate ja hoolekogu liikmete toiduproovimiste varal kontrollida, kas toit vastab õigusaktides ja toitlustuslepingus sätestatud tingimustele.

Korduvate kaebuste korral on direktoril õigus leping lõpetada, kuid seda pole seni ette tulnud.

Tartu linnavalitsuse 2012. aasta 14. augusti määruse järgi ei tohi 1.–4. klassi koolilõuna maksta Tartu linnale kuuluvates üldhariduskoolides üle 1 euro ja 10 sendi, 5.– 9. klassis ja gümnaasiumis üle 1 euro ja 36 sendi. Piirmäärast madalam hind, 1,35 eurot, kehtib vaid ühes koolis – Reiniku koolis.

Veerandile tasuta

Enne 2012. aasta sügist kehtis algklasside lõuna piirhind 0,96 eurot ning vanemais klassides 1,15 eurot. Riik katab koolilõuna maksumusest 78 senti, Tartu linn 12 senti päevas. Lapsevanemate maksta jääb seega 20–46 senti päevas.

Tartu linn maksab koolilõuna kinni 2050 põhikoolilapsel. Seda saavad linnalt taotleda paljulapseliste perede vanemad, üksikvanemad või raskes majanduslikus seisus olevad lapsevanemad. Tartu põhikoolides õpib ligi 8400 last.

«Praegu koolilõuna maksumuse maksimummäära tõstmist arutatud ei ole,» kinnitas Sahk-Jansen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles