Õuekohvikus võib jääda lõunata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Raekoja platsi välikohvikud. Illustreeriv foto.
Tartu Raekoja platsi välikohvikud. Illustreeriv foto. Foto: Margus Ansu

Tartlased nurisevad, et tänavakohvikusse võib toitu ootama jäädagi ning teeninduse kiirus on seal allpool igasugust arvestust.


Neli Tartu Postimehe reporterit käisid reedesel lõunal raeplatsi neljas söögikohas kontrollimas, kui pikalt siis tänavakohvikus ikka ootama peab ja kas tõesti on teenindajad laisad ja ükskõiksed.
Reeglid olid järgmised: kohvikusse pidi minema kella 12 ja 13 vahel ning tellima päevaprae, mille kohaletoimetamise aeg peaks kõige kiirem olema.

Kapriis
• Teenindaja ooteaeg:11 minutit
• Prae ooteaeg: 8 minutit

Umbes paarkümmend inimest mahutav Kapriisi tänavakohvik oli reede lõuna ajal kundesid täis. Vaba oli vaid üks laud tagumises nurgas.

Esialgu ei paistnud teenindajat kusagilt ning mõnelt laualt olid ka kasutatud nõud koristamata. Peagi astus aga kohviku siseruumidest välja kena näitsik, kes tegi kõik korda ning asus vilkalt suhtlema.

Aeg tellimuse võtmiseni tundus ootajale pisut pikk (11 minutit), kuid edasi laabus kõik ladusalt ning meeldiva üllatusena tuli seegi, et ree-deti on päevaprae hind viie krooni võrra odavam kui teistel päevadel – soodsaim tervel Raekoja platsil.

Kahest päevapraest üks oli Bologna pasta, mis oli pisut liiga ülesoolatud. Kooreklopsi liha oli meeldivalt pehme, nii mõnigi kartul oleks tahtnud aga pisut kauem küpseda. Ka kooreklops oli pisut soolasevõitu.
Samal ajal asus igas lauas ka soola- ja pipratops, et maitset oma soovi järgi saaks timmida.

Ilmselt on teenindaja koormus suvisel ajal üsna suur ning tema suhtlemises oli pisut tunda väsimust. Sellest hoolimata oli ta viisakas ja osavõtlik.
(Risto Mets)

Suudlevad Tudengid
• Teenindaja ooteaeg:15 minutit
• Prae ooteaeg: 25 minutit

Saabusin lokaali Suudlevad Tudengid õuekohvikusse 12.15. Sain parajasti hõivata viimase vaba laua, et siis tervenisti veerandtunniks ootama jääda – just nii palju kulus teenindajal aega minu juurde jõudmiseks. Lasin silmad välikohvikust üle käia. Ainuüksi siin istus üle 50 inimese, pubis Sõprade Juures teist sama palju. Laudade vahel tuvastasin kummaski kohas vilkalt sibamas kolm teenindajat.

Paraku tähendas viimase vaba laua saamine laua imelikku kleepimist ning enne istumist tuli toolilt eelmise sööja toidupühkmed maha lükata.

«Ja mida teile, proua?» küsis kelner viisakalt, kui oli viibimise pärast vabandust palunud. Kui olin päevaprae tellimuse sisse andnud, teatas kelner alandlikult, et paraku läheb ka päeva kiireimate roo­­gadega vähemalt 20 minutit.

Mis seal ikka, ootame. Kui kotletid kartulipüreega 25 minutit hiljem lauda jõudsid, palus kelner veel kord vabandust ning selgitas, et köök ei jõua kahe kohviku tarvis (Suudlevad Tudengid ja Sõprade Juures) nii palju tellimusi korraga ära täita ning lisaks on teenindajatel kogu arvelduse tegemiseks vaid kaks kassaarvutit, seega kõik võtab aega.

Huvitav oli aga vaadata sellesama köögi välja antud «suuri päevapraade», millest üks oli teisest selgelt poole väiksem, kuigi tšekilt võis hiljem lugeda, et mõlemad olid siiski suure kategooria praed.

Toit kõhus, oli aeg arvet ootama asuda (kulus veel 10 minutit). Ajaviiteks sai vaadata, kuidas kõrvallauast lahkusid söömata ülikooli töötajad, kelle lõunapaus kell 13 ümber sai. Teisel pool kurjustasid närvilised turistid, kes juba pool tundi arvet ootasid. Ning kolmanda laua peal nokkis vares koristamata taldrikult kotletti.

Täpselt tund ja 10 minutit kulus kohvikusse saabumise hetkest «kiire» päevaprae lõpetamiseni. Samas tuleb aga öelda, et selge ülekoormuse all  teenindaja professionaalsus ja viisakus väärib tunnustust.
(Marju Himma)

Sõprade Juures
• Teenindaja ooteaeg: 5 minutit
• Prae ooteaeg: 15 minutit

Pubi Sõprade Juures tänavakohvikusse istudes tundus, et tellimuse saan antud ootamatult kiiresti, sest teenindaja oli just laudade vahel liikvel. Ent neiu otsustas kõigepealt sisse viia mustad nõud ning jõudis ringiga minu juurde tagasi viis minutit hiljem.

Päevaprae tõi ta lauda veerand tundi pärast tellimuse esitamist ja koos söömise-maksmisega kulus lõunastamiseks 40 minutit. Pause sai möö­­da saadetud kaasa võetud raamatuga.

Naaberlauas jõudis seltskond minu ooteajal vahetuda kahel korral – neli noort muutusid kiiresti läbematuks ning kui teenindaja viie minutiga ei tulnud, otsustasid lahkuda. Teisel pool kurtis laudkond valjult pikaleveninud ootamise pärast.

Teenindaja üle ei saa kuidagi kurta, sest kogu minu kohvikus veedetud aja lippas ta sisse-välja ja üsnagi kiirel sammul.

Menüüd ei pakkunud aga keegi. Kui oleksin soovinud sellega tutvuda, võinuks ooteajale ilmselt veel vähemalt 10–15 minutit juurde kirjutada. Või olid ehk menüüd kusagil kuhjas, mida minu silm ei märganud?
(Elina Randoja)

Cafe Truffe
• Teenindaja ooteaeg: 1 minut
• Prae ooteaeg: 22 minutit

Truffe terrassil võttis kogu lõunasöögiprotseduur lauda istumisest arve maksmiseni aega täpselt ühe tunni ja ühe minuti. Alguses tundus, et jutud aeglasest teenindusest on liialdatud – menüü saabus minutiga ja tellimuse võttis rõõmsameelne teenindajaneiu vaid paar hetke hiljem.

Truffe umbes viieteistkümnest lauast olid kõik hõivatud, kuid mitte tihkelt täis, ning kahest teenindajast, kes laudade vahel toimetasid, tundus piisavat. Kuid soovitud päevaprae ootamine jahutas vaimustust – söögi tulek võttis aega peaaegu pool tundi.

Naeratust sööja suul kahandas ka see, et pärast prae pintslisse pistmist tuli tuules laksuvate päikesevarjude all istuda veel kakskümmend minutit, enne kui saabus võimalus söögi eest maksta. Tõsi, arvatavasti oleks arveldatud saanud ka kiiremini, kui oleksin mööda tuhiseva ettekandja tähelepanu aktiivsemalt püüdnud. Kuid seekord kiire ei olnud ning seega ootasin arvet rahulikult. Soojal päeval on tegelikult täitsa mõnus tänavakohvikus istuda, kui ainult kella peale edasi tõttama ei pea.
(Marju Uusen)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles