Tööloom Roosi asub ametisse

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiljuti kaheaastaseks saanud juhtkoer Roosi saadab viletsalt nägevat Margo Joosti hea meelega nii väiksel jalutuskäigul Tähtvere pargis, poes kui peremehe töökohas. Eriti vajalik on see noor energiline koer peremehele pimedas, ereda päikese või vihmase ilmaga.
Hiljuti kaheaastaseks saanud juhtkoer Roosi saadab viletsalt nägevat Margo Joosti hea meelega nii väiksel jalutuskäigul Tähtvere pargis, poes kui peremehe töökohas. Eriti vajalik on see noor energiline koer peremehele pimedas, ereda päikese või vihmase ilmaga. Foto: Kristjan Teedema

Labradori retriiver Roosi, kelle käpakäiku on Tartu Postimees jälginud kaks aastat, on läbinud juhtkoerte koolituse. Homme sõidab Roosi Tallinna, et seal pidulikult käpp lüüa oma peremehe Margo Joostiga.

Oktoobri lõpus kaheaastaseks saanud Roosi ja Margo Joost tutvusid lähemalt mõni kuu tagasi, kui suhkruhaiguse tõttu väga viletsalt nägev nooremapoolne mees otsustas endale juhtkoera võtta. Paar viimast kuud on Roosi tema juures praktikal olnud.

«Eriti suur abi on temast pimedas, vihmaga ja ereda päikesega, sest siis ei näe ma üldse,» rääkis Margo Joost. «Roosi jääb tänavakivide ja takistuste juures ilusti seisma ning juhatab mind valgusfoori postini. Foori all pean küll ise hakkama saama, sest värve ta ei tunne.»

Tubli õpilane

«Roosi ja Margo sobivad väga hästi kokku,» kinnitas Roosit juhtkoeraks õpetanud sihtasutuse Juht- ja Abikoerte Kool treener, Eesti maaülikooli loomakasvatuse eriala doktorant Maria Soonberg.

Õpilast iseloomustas ta energilise kaaslasena, kes vabal ajal on ülemeelik, kuid tööl suudab hästi keskenduda. «Roosi õppis kiiresti, ta on nutikas,» kiitis Maria Soonberg. «Kui inimene on käimisel ebakindel, siis võtab koer oma tempo maha.»

Juht- ja abikoerte kool on pea 21 aastat peamiselt projekte kirjutades ning annetuste abil välja õpetanud ligi poolsada juhtkoera. Roosi on erandlik õpilane, sest tema kasvatamist ja koolitamist toetab prillipoodide kett Pro Optika.

«Meid on paljud organisatsioonid ja firmad toetanud, aga seni pole keegi koera eest maksnud otsast lõpuni,» märkis sihtasutuse Juht- ja Abikoerte Kool juhataja Mati Malm.

Et juhtkoer on väga vajalik abiline, asub Roosi pidulikult ametisse homme kell 12 Tallinnas Viru keskuses, kus ta annavad Margo Joostile üle sihtasutuse treenerid Maria Soonberg ja Veronika Malm, Pro Optika esindaja Bruno Lauri ning pimedate liidu juht Ago Kivilo.

Roosi töötab kümmekond aastat, sest juhtkoerad jäävad pensionile 10–12-aastaselt.

Neli tankisti ja koer

Muide, telefoni teel ajakirju müüva Margo Joosti töökaaslased on juhtkoera väga hästi omaks võtnud. «Ega mind enam tööle oodata, sinna oodatakse ainult Roosit, kellele tuuakse kotlette,» muheles Joost. «Meid on tööl neli inimest, ülemus ütleb, et neli tankisti ja koer on kohal.»

Hästi klapivad ta koeraga ka korterikaaslased, nende hulgas kass Kallu. Viimane on teinud mitu katset Roosiga sõbraks saada, kuid seni pole koer kassi sõprust vastu võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles