Vanemuisesse tuleb seitse uut näitlejat

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemuise tulevased näitlejad (vasakult):
Jaanika Arum, Veiko Porkanen, Kärt Tammjärv, Reimo Sagor, Linda Kolde, Markus Dvinjaninov, Marian Heinat.
Vanemuise tulevased näitlejad (vasakult): Jaanika Arum, Veiko Porkanen, Kärt Tammjärv, Reimo Sagor, Linda Kolde, Markus Dvinjaninov, Marian Heinat. Foto: Hele-Mai Alamaa

Eesti muusika- ja teatriakadeemia lavakunstikooli 26. lennust tuleb uuest hooajast Vanemuise teatrisse neli noort nais- ja kolm meesnäitlejat.

Tiit Ojasoo juhendatavast kursuselt tulevad Tartusse Kärt Tammjärv, Marian Heinat, Jaanika Arum, Linda Kolde, Markus Dvinjaninov, Reimo Sagor ja Veiko Porkanen.

«See otsus sündis üsna ühemõtteliselt. Vanemuine pakkus ainukesena võimalust tulla nii suure kambaga ja kuna suurel kambal on kindlad eelised, siis see saigi otsustavaks,» selgitas noorte valikut Markus Dvinjaninov.

Tema sõnul tegi ka Pärnu Endla teater viiele noorele pakkumise, kuid näitlejate valik langes ikkagi Tartu kasuks. «Otsustavaks saidki need kaks inimest. Mingi põhjus oli ka sellel, et Tartu on suurem linn ja seal on rohkem teatreid ja inimesi,» sõnas Dvinjaninov, kes on ise Tartus sündinud ja lapsena siin elanud.

Hiljutises Veiko Õunpuu filmis «Free Range» ühte peaosalist mänginud Jaanika Arum lisas, et loodab Vanemuisest eelkõige uusi ja huvitavaid väljakutseid. «On kuulda, et teatris on samuti suur ootus. Mingis mõttes on see väike uus algus ja selle juures oleks väga huvitav olla,» ütles ta.

Noored tulevad Tartusse parimate ootuste ja lootustega. «Loodame, et suudame Tartusse tuua uut hingamist ja jõudu,» sõnas Dvinjaninov. Tema sõnul kulub esimene aasta kindlasti uute rollide õppimisele, kuid tulevikus pole välistatud, et mõni neist võiks proovida kätt ka lavastajana.

Ühtehoidev kursus

Noorte juhendaja Tiit Ojasoo ütles, et tuleval kevadel lõpetav lend on olnud väga ühtehoidev.

«Nad väärtustavad ansamblitunnetust ja koosmängu, mida on tänapäeva repertuaariteatris üha raskem alles hoida. Kui staare ja staarikesi tekib nagu seeni pärast vihma, on üha raskem mõista, et teatrikunst on väga kollektiivne. Just seda olen ma püüdnud nelja aasta jooksul neisse süstida,» rääkis ta.

«Ma loodan, et selline mõtlemine jätkub neil ka Vanemuises ja edaspidistes töödes,» ütles Ojasoo. Tema sõnul on tähtis ka see, kuidas noori uues teatris vastu võetakse ja milline on Vanemuise draamatrupi seis.

«Iseenesest on mul väga hea meel, et nii suur seltskond läheb Tartusse. Vanemuine on olnud väga suure potentsiaaliga teater ja ma loodan, et uued näitlejad toovad ka draama-truppi uut hingamist,» lausus Ojasoo. Viieteistkümnest noorest näitlejast viis läheb NO teatrisse.  

Trupp vajas lisa

Viimase kümne aastaga on Vanemuise draamatrupp vähenenud kümne näitleja võrra. Draamajuhi Tiit Palu sõnul võimaldab rühm andekaid noori näitlejaid kavandada julgemat repertuaari ja laiendada teatritegemise võimalusi.

«Seitsmele kursusekaaslasele annab kokkujäämine kindluse, et nende ideed ja energia ei lähe kaotsi. Vanemuise sõnateatri kuvand on viie aasta pärast suuresti nende noorte näitlejate nägu ja tegu,» ütles ta.

Palul oli enda sõnul juba Vanemuise draamajuhiks tulles selge, et kui teatris soovitakse edasi minna ja midagi muuta, siis tuleb ka uusi inimesi juurde tuua. «Ma ütlesin ka noortele, et teater vajab võib-olla teid rohkem, kui teil on Vanemuist vaja. Neil oli ju ka pakkumisi mujalt. Ja et see nii läks, annab Vanemuisele võimaluse muutuda,» ütles ta.

Draamajuhi sõnul on tõenäoliselt hooaja lõpus Vanemuise draamatrupist veelgi lahkujaid, kuid ka mujalt on inimesi juurde tulemas. Noorte näitlejatega sõlmitakse esialgu kolmeaastased lepingud. «Kindlasti ei pea nad muretsema, et neil siin tööd ei jätku. Noorel näitlejal peabki olema palju tööd erinevates žanrites ja seda kõike nad Tartus saavad,» märkis Palu.

Esimese lavastuse noorte näitlejatega teeb Gruusia lavastaja Avtandil Varsimashvili, kes on Tbilisi Gribojedovi teatri kunstiline juht ning Gruusia teatri- ja filmiülikooli professor ja režiikateedri juhataja.

Boriss Vahtini jutustuse põhjal kirjutatud näidendi «Ma armastan sind» tegevus toimub Gruusia mägikülas Gruusia-Vene sõja ajal ja järel. Uuslavastus esietendub 2014. aasta augusti lõpus Sadamateatris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles