Apteegimaja sattus kahtluse alla

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pika ja Pärna tänava risti kavandatava apteegimaja (Pikk 56) suurust näitlikustava joonise koostas Plaan OÜ.
Pika ja Pärna tänava risti kavandatava apteegimaja (Pikk 56) suurust näitlikustava joonise koostas Plaan OÜ. Foto: Plaan OÜ

Pärna ja Pika tänava ristile, lagunenud poemaja asemele on kavandamisel uus äri- ja elumaja, kus oleks ka apteek, kuid muutunud olud on pannud krundiomaniku kõhklema.

Tartu linnavalitsus kiitis heaks ja saatis avalikule arutelule detailplaneeringu eskiisi, mis näeb ette Pikk 56 krundil senise amortiseerunud maja asemele uue ehitamise.

Planeeringust on huvitatud krundi omanik Tartu Uusapteegi OÜ, millel on Tartus ja Tartu lähedal viis apteeki. Üks neist asub sealsamas lähedal, endises endokrinoloogiahaiglas.

Pärna ja Pika ristmikule detailplaneeringu koostamine on teemaks olnud juba aastaid, kuid see väike, 397-ruutmeetrine krunt on keeruline, asub otse Pärna 2 kortermaja akende all ja majaelanikud muretsevad, et uus maja võiks hakata nende eest päikest varjama.

Kärbitud plaanid

Linnavalitsus korraldas arutelu ka selle planeeringu algatamise taotluse tutvustamiseks, seal jäi peale seisukoht, et senisest majast kõrgem ei ole naabritele vastuvõetav.

Nii on lennukaid arendusplaane kärbitud ja ehitada oleks lubatud kahekorruseline maja, kuigi üldplaneeringu järgi on see viiekorruseliste majade ala.

Praegu avalikustamisele saadetud planeeringueskiisi koostas Plaan OÜ, linnavalitsus algatas selle planeeringu koostamise märtsis.

Eskiisi järgi on tulevase maja esimesele korrusele kavandatud äripind, täpsemini apteek, ülejäänud osas korterid, mida on lubatud kuni viis. Suurim lubatud ehitusalune pindala on 282 ruutmeetrit.

Parkimine on kavandatud hoone mahus ja on lahendatud äri- ja elamupinna vahel ristkasutusena. Krundi haljastatav osa on 97 ruutmeetrit.

Riigikohtu otsuse valguses

«Riigikohtu viimase otsuse valguses ei ole küll mingit mõtet enam seda hoonet apteegile kavandada (riigikohus tunnistas põhiseadusega vastuolus olevaks ja kehtetuks ravimiseaduse sätted, mis piiravad apteekide asutamist – toim),» ütles Tartu Uusapteegi juhatuse liige Kalle Kurvits.

«Loomulikult ei ole mingit mõtet apteeki pidada, kui igasse trepikotta või putkasse tuleb kuue kuu pärast Euroapteek või Yliopisto või mis iganes. No muidugi, kui just selle aja jooksul ei võeta ette teistsuguseid turgu kaitsvaid otsuseid,» jätkas ta. «Ravimiturg aetakse praegu lolliks, räägitakse konkurentsist. Hulgimüüjaid on meil mitukümmend, aga suureks on neist kasvanud ainult kaks.»

Detailplaneeringu eskiisi avalik arutelu on 2. jaanuaril kell 15 linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonna nõupidamiste ruumis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles