Riigikohus jättis endise narkopolitsei juhi karistuse jõusse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarek Pavlihhin Tartu maa­kohtus.
Jarek Pavlihhin Tartu maa­kohtus. Foto: Margus Ansu

Madalamates kohtuastmetes dokumentide võltsimise eest süüdi mõistetud endine Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse juht Jarek Pavlihhin ei saanud õigust ka riigikohtus.

Täna avaldatud otsuses jätab riigikohus muutmata ringkonnakohtu tänavu 23. mail tehtud süüdi mõistva otsuse. Rahuldamata jättis riigikohus ka kaitsjate ja prokuröri kassatsioonid ning kaitsjate taotlused menetluskulude hüvitamiseks. Karistusest jääb Pavlihhinil kanda veel üks aasta, kolm kuud ja 19 päeva vangistust, mis mõisteti talle tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Tänavu 5. veebruaril mõistis Tartu maakohus Pavlihhini süüdi riigisaladuse avalikustamises ja omastamises, mis on seotud dokumentide võltsimisega omastamise varjamiseks.

Ringkonnakohus mõistis Pavlihhini aga riigisaladuse avalikustamises õigeks, leides, et Pavlihhini avaldatud teave ei olnud riigisaladus. Küll aga mõisteti Pavlihhin süüdi aastatel 2006 – 2011 erikuludeks mõeldud summade väljamaksmise dokumentide võltsimises. Uurimine tuvastas, et ühel juhul ei jõudnud politsei informaatoritele mõeldud summad dokumendis näidatud isikuni.

Riigikohtusse kaebasid otsuse edasi nii Pavlihhini kaitsjad kui ka süüdistaja, prokurör Laura Vaik. Kaitsjad taotlesid ringkonnakohtu süüdi mõistva otsuse tühistamist ning Pavlihhini õigeks mõistmist. Prokurör taotles aga ringkonnakohtu otsuse tühistamist selles osas, mis mõistis Pavlihhini riigisaladuse avaldamises õigeks.

Riigiprokuratuur süüdistab Pavlihhinit ametiisiku poolt suures ulatuses omastamises, riigisaladuse avalikustamises ning dokumentide võltsimises ja võltsitud dokumentide kasutamises. Pavlihhin ei ole end talle süüks pandud tegudes süüdi tunnistanud.

Pavlihhin viibis kohtueelse uurimise ajal eelvangistuses eelmisel aastal 11. aprillist 21. detsembrini. Kohtuasja arutati riigisaladuse kaitseks kinnisel kohtuistungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles