Pidu keerutas seelikud laiali

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seekordsel Tartu talvisel tantsupeol keerutati enamasti valsse, aga sekka karati ka polkasid ning üks krakovjakk. Oli mõni külmakraad, vaikne ja kuiv ning päike paistis – selline ilm oli tantsijaile puhas rõõm.

Suurt rõõmu väljendavadki parasjagu selle pildi esiplaanile jäänud Tartu naisrühma Naita tantsijad.

Peo korraldaja Liidia Konsa arvepidamist uskudes tantsis laupäeval raekojaesisel kivisillutisel vähemalt 340 inimest, nende seas nii sega- kui naisrühmade liikmeid.

Hoolimata sellest, et Liidia Konsal endal tuli pidu jälgida kõrvalt kuuse alt, hüples temagi seljas olev Tori rõivaste punane seelikuäär kelmikalt üles ja alla ning käed plaksutasid takti kaasa. Liidia Konsa juhendab segarühma Kusta ja folkloorirühma Haavikuemandad.

Seda pidu hinnates sai kinnitust tõik, et ei ole need eesti rahva tantsud üksnes tõsiselt pidulikud ega tasaselt maadligi ühti. Võta näiteks Viru polka või vingerpolka või siis Kihnu aissa. Ka seltskonnatantsud – Aleksandra valss ja perekonnavalss – lõid keerutades naiste seelikusabad kõrgele üles ja meelitasid publikugi tantsuringi.

Liidia Konsa ütles, et niisugune enne jõulu õues tantsimine on tore vahepala ja kena traditsioon, mida kõik naudivad.

Ta lisas, et ka vanadest aegadest on leida ülestähendusi, mille järgi pole talvine tantsupidu Tartu raeplatsil vaid uue aja nähtus. Tantsijatel ja rühmajuhendajail seisab ees pealegi närviline harjutusperiood kuni kevadeni välja, sest suvel ootab kõiki taas suur laulu- ja tantsupidu ning konkurents sinna pääsemisel on suur.

Laupäeval leidis Tartu kesklinnas aset ka jõululaat, kus pakuti eestimaist toitu, käsitöid ja ehtekaupu ning tänu heale ilmale läks hästi nii kauplejail kui ostlejail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles