Sportliku kunsti meistrid väisasid Tartut

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi suurem osa tartlasi seda ei tea, oli sel nädalavahetusel Vanemuise kontserdimajas üks tähtsaimaid siin peetavaid iga-aastaseid üritusi, breigi rahvusvaheline suursündmus Battle of Est.

Kohale tulid maailma suurnimed, et meeskondlikus võistluses üksteist pikali tantsida.

Ilmselt olid finaalide alguses kõige närvilisemad Eesti võistlejad. Crossing Streams Crew sai Eesti meistrina otse 12 parima sekka ja sealne maailma tasemel seltskond oli üsnagi hirmuäratav.

Crew’ liige Tipsi (passi järgi Dmitri Ivanov, pildil) rääkis enne algust, et nad tõesti närvitsevad, kuid loodetavasti suudavad õigustada kodumaise publiku ootusi-lootusi ja esimeses ringis kohe välja ei kuku.

Enne võistlust ei saanud Crossing Streams just palju koos harjutada, kuna noormehed (ja mõned enam mitte nii noored: liikmete vanus on 20–29) elavad neljas linnas. Kokkusaamiseks on aga vaja finantse, et maksta sõidu ja elamise eest. Kõik käivad küll tööl, aga üle ei jää raha kellelgi.

Tipsi rääkis, et Eesti meistri tiitel võeti kuuekesi ja igaks juhuks harjutati ka Tartu võistluseks kuuekesi, et üks mees oleks vigastuse korral tagavaraks.

Ja vigastus tuligi, kuid iroonilisel kombel mitte tantsides: üks meestest tõstis tehases töötades oma selja ära, piisavalt tõsiselt, et oli vaja ka arstide sekkumist.

Akrobaat meeskonnas

Tipsi sõnul on üks nende tugevusi akrobaat, meeskonna värskeim liige, kes sattus nendega kokku täiesti juhuslikult. Crew esines raha teenimiseks Tallinnas raeplatsil, kus neist juhtus mööda jalutama Andrei, kümme aastat akrobaatikaga tegelenud noormees. Ta jäi esinejaid vaatama ja tundis huvi nendega liitumise vastu.

Politsei ajas esinejad sealt küll varsti ära, aga see-eest oli neil uus liige, kellel jõu- ja ilunumbrid juba selged, oli vaja ta veel vaid tantsima õpetada.

Ka akrobaadi olemasolu võistlusel kahjuks ei aidanud: nagu karta oli, langes Crossing Streams esimeses ringis välja.

Tipsil endal oli aga laupäeval rohkemgi kaalul kui kaaslastel. Ta õpetab Kohtla-Järve koolinoorte loomemajas breiki ning tema 10–14-aastased õpilased olid samuti võistlemas. Nad tegid ta uhkeks: jõudsid alla 16-aastaste vanuserühmas finaali.

Mitte sport, vaid kunst

Battle of Estil oli sel aastal rohkelt väliskülalisi. Võistlema tuldi näiteks Iisraelist, Marokost, Alžeeriast, Tuneesiast, Kasahstanist.

Esimest korda breigi ajaloos tulid Baltimaadesse võistlema ka jaapanlased, tippude hulka kuuluv Found Nation Crew.

Üks meeskonna üksteist aastat tagasi asutanud liikmeid Wing Zero (pildil) rääkis, et breik nõuab küll väga suurt füüsilist võimekust ja on neid, kes üritavad seda tantsustiili lausa olümpiamängudele saada, siiski ei ole see sport.

«Breik on kunst, selleks on vaja loomingulisust, emotsiooni,» ütles ta. «Väga keeruline oleks hindamiseks välja töötada punktisüsteemi, mis seda kõike arvesse võtaks.»

Nalja peab saama

Samuti esimest korda Tartusse tulnud venelaste Illusion of Existi liikmed rääkisid aga, et neile on eelkõige tähtis, et oleks lõbus. Muidugi on ka võita tore, kuid peaasi, et laval mõnus oleks.

Illusioni liige Gun (pildil) rääkis, et neil oli üheks tuleku põhjuseks see, et nende crew on tavaliselt mööda Venemaad ja Ukrainat laiali puistatud, elatakse üksteisest kaugel ja võisteldakse eraldi.

Battle of Est on aga sellisel ajal, et see on hea võimalus koos midagi teha.

Ta lisas ka, et mingisugust mänguplaani nad enne lavale minekut paika ei pane ja paremaid trikke järgmisteks ringideks varuks ei hoia.

«Mul on nii palju häid asju, mida ma teen, aga kõik sõltub ju muusikast, mille DJ mängima paneb,» sõnas Gun.

Videod levivad kulutulena üle maailma


Ühepäevane üritus väikses Tartu linnas ei lõpe, kui auhinnad on kätte antud, vaid levib videote kaudu üle maailma.

Battle of Esti peakorraldaja Oliver Soomets (pildil) ütles, et üks olulisimaid kanaleid info levikuks on kindlasti Youtube, kuhu panevad oma tehtud videoid üles fännid ja ka nemad ise.

Täpselt oma nišile jagab infot aga Bboyworld, kodulehekülg, mida kasutab suurem osa breigiga seotuid üle maailma, neil on aktiivseid kasutajaid üle kahe miljoni. «Piisab, kui nad panevad meie treileri üles, ja kohe teavad üle maailma kõik, kes peavad teadma,» rääkis Soomets.

Soometsa sõnul saadavad Bboyworldi tegijad oma korrespondente pea igal nädalal võistlustele kõikjal maailmas ning nad olid kohal ka siin, võtsid kogu ürituse videosse ja hakkavad klippe kodulehele ükshaaval üles laadima.

Tänavu tulid siia ka hiphopilehe Bboy Spot esindajad USAst. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles