Muuseum peibutab valgusteid otsima

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fondist valib valgusteid linnamuuseumi saalidesse teadur-koguhoidja Aime Kärner. Ta on riiulilt võtnud 19. sajandi kandelaabri, mis on valmistatud ilmselt Peterburis.
Fondist valib valgusteid linnamuuseumi saalidesse teadur-koguhoidja Aime Kärner. Ta on riiulilt võtnud 19. sajandi kandelaabri, mis on valmistatud ilmselt Peterburis. Foto: Margus Ansu

Küünik Diogenes olevat muistses Kreekas kõndinud laternaga ringi ja otsinud ausat inimest. Muuseumiöös on vastupidi: kõik ausad inimesed võivad minna sentigi maksmata linnamuuseumisse laternaid otsima.


«Linnamuuseumi näitustele ilmuvad laupäeva õhtuks fondiriiulitelt valguskandjad ja valgustid mitmest sajandist,» ütles ekspositsiooniosakonna juhataja Silja Paris.

«Külastajate ülesandeks on need kõik leida ja kirja panna. Õige arvu kirjapanijale on tasuks vabapääse Tartu linnamuuseumisse üheks aastaks.»

Valgus tunnelis

Selline mäng valgustitega on 2007. aastal olnud valgustite näituse jätk. Teadur-koguhoidja Teesi Kivivare pakkus selle nüüd välja, meeles mõlkumas toonane külastajate suur huvi.

Just muuseumiööle mõeldes on pandud külastajatele teed näitama suur valgusti Jaan Kaplinski luuletusega, mis algab ridadega «Valgus ei saagi vanaks / valgus on ikka uus / valgus on see mis paistab / kaugel tunneli suus».

Tartu linnamuuseum kuulub nende enam kui saja Eesti muuseumi hulka, mis pakuvad muuseumiööl laupäeval – mõni südaööni, mõni paar tundi vähem – vaimuvalgust, võimalust minna kõigil huvilistel tasuta vaatama väljapanekuid ja osa saama just selleks õhtuks kavandatud ettevõtmistest.

Muuseumiöö Tartu linnamuuseumis on kell 18–22. Lisaks püsiekspositsiooni ning näituse «Gogoli ja Puškini Peterburi» vaatamisele võivad huvilised jälgida valgusefektide videoprogrammi «Vikervalgus».

Üsna alguses, kell 18 musitseerivad Elleri muusikakooli tšello- ja viiuliõpilased. Kell 19 räägivad lugusid vaimuvalgusest Tartus tartlaste ja rändurite mälestuste järgi linnamuuseumi jutuvestjad. Kell 20.30 esitab Rufina Noore juhendatav tantsutrupp ajaloolisi tantse.

Mõistagi osalevad muuseumiöös oma ettevõtmistega linnamuuseumi filiaalid.

Muuseumikuu

Tartu linnamuuseumi direktor Merike Toomas juhib tähelepanu asjaolule, et muuseumiöö on osa muuseumikuust, mis lõpeb koos maiga.

«Tartu linnamuuseumi eest­­vedamisel on käesoleval aastalgi käimas Tartu muuseumide ühisprojekt «Tartu muuseumikuu»,» märkis ta.

Kõigis muuseumides on hulgaliselt üritusi just mais. «Eks ole siis ka rohkem külastajaid – koolilapsed rändavad. Lisaks neile paneb meid tegutsema muuseumiöö ja rahvusvaheline muuseumipäev,» ütles Merike Toomas.

Muuseumiöö

• Oskar Lutsu majamuuseumis (Riia 38) pimedal ajal Lutsu lugude otsimise mäng,
kl 19 panevad aias Anne Türnpu ja gümnasistid elama lood, mis on neid kõnetanud.

• KGB kongides (Riia 15) täiendab püsinäitust pildiesitlus Teise maailmasõja aegsetest purustustest Tartus.

• 19. sajandi Tartu linnakodaniku majas (Jaani 16) kl 18 Piret Pääri film «Lugu tahab rääkimist», millele järgneb külaliste oma lugude jutustamine-kuulamine.

• Kirjandusmuuseumis (Vanemuise 42) kl 19 ja kl 20.30 ringkäik koos müstilise Lilla Daamiga ning kl 18–22 laste-, muinas-, linna-, pilli-, filmi-, oma- ja tantsulood.

• Laulupeomuuseumis (Jaama 14) kl 20 EÜSi esituses näitemänguline «Kalevipoja» ettelugemine, õhtut kaunistab korporatsiooni Amicitia vokaalansambel. Muuseumiöö sissejuhatuseks saab ainult sellel päeval kl 12–19 vaadata kollektsionäär Jaan Vierteki 137 puhkpillist koosnevat kogu.

• Mänguasjamuuseumis (Lutsu 8) saab külastaja kl 18–22 teada, kas öised lood erinevad päevastest lugudest ning kas mängukarud kõnnivad öösel ringi.

• Spordimuuseumis (Rüütli 15) kl 19 ergo-meetrivõistlused, kl 22 öömälukas.

• Kunstimuuseumis (Raekoja pl 18) näitus Pallase kunstikoolist ning klaasikunstnike Mare Saare, Eeva Käsperi ja Tiina Sarapu näitus «Tasakaaluhetk».

• Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas (Kuperjanovi 9) kl 20 konkursi «Oma näitus» võitjate väljakuulutamine, kl 20.15 meditatsioonikontsert «Helisev muuseum». Rattaretk jõuab Raadile kl 21.30 ja ööjalutuskäigud Raadil giidilugude saatel on kl 22 ja 24.

• TÜ botaanikaaias (Lai 38) saab kl 17–23 kasvuhoonetes tutvuda õitsvate eksootiliste taimedega ning kuulata nõuandeid nende kasvatamiseks, kl 22 annavad
Elleri kooli noored kontserdi.

• TÜ kunstimuuseumis (Ülikooli 18) ennustab kl 18–22 oraakel.

• TÜ loodusmuuseumis (Vanemuise 46) kl 18–23 saab tutvuda madude ja lindudega: kl 19 ja 22 räägivad Sergei Põlme ja Aivo Tamm madudest kui lemmikloomadest, kl 20 pajatab lugusid lindudest loodusfotograaf Arne Ader.

• TÜ ajaloo muuseum Toomel avab külastamiseks kl 18 vana anatoomikumi,
kus kl 21 jutustab anatoom Hannes Tomusk ajaloolise maja legende.

• Toomkiriku tornid on avatud kl 18–24,kl 21.34 saab vaateplatvormidelt jälgida päikeseloojangut ja kl 22 tutvustab folklorist Andres Kuperjanov samas etnoastronoomiat, kl 22.30–24 järgneb selge ilma korral astronoomiline vaatlus.

• Trükimuuseum (Kastani 38), mille ekspositsioon valmib sügiseks, avab ukse kl 18. Näha ja katsuda saab trükiseadmeid, puust ja tinast kirjatüüpe ja muid trükikoja töövahendeid.

• Tänavuse muuseumiöö teema on «Öös on lugusid». Sellele mõeldes on kirjanikud salvestanud lühipalasid, mida saab kuulata mobiiltelefonipõhises audiogiidis Regio
T-numbri platvormil.

Allikad: Tartu linnamuuseum, TÜ ajaloo muuseum ja TPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles