Kahemeherakend aitab Käopesa lapsi

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ranno Treial (punases kuues) ja Toomas Treier (istub) käisid eelmisel nädalal Käopesas uurimas, kui tublid lapsed seal kasvavad. Nii mõnigi lastest sai jõulumehe ees juba salmi harjutada.
Ranno Treial (punases kuues) ja Toomas Treier (istub) käisid eelmisel nädalal Käopesas uurimas, kui tublid lapsed seal kasvavad. Nii mõnigi lastest sai jõulumehe ees juba salmi harjutada. Foto: Kristjan Teedema

Toomas Treierit ja Ranno Treialit ühendab hobi, mis sunnib neid jõulude paiku punast kuube selga tõmbama ja perest perre käima. Tänavu tulid nad mõttele pingutada rohkem ja teha head ka neile lastele, kes viibivad asenduskodus.

Toomas Treier on tegutsenud toitlustusäris, korraldades peoteenindust. Nüüd on tal plaan luua firma, mis hakkab kandma nime Ragulka. Loodav ettevõte aitab inimestel sündmusi korraldada, aga teeb ka lihtsalt head.

Ragulka tähendab meeste sõnul eelkõige seda, et kõik, mis nad kahekesi ette võtavad, peab tabama heas mõttes märki.

Ranno Treial on õlle- ja limonaaditehase ekspordijuht ehk mees, kes peab ametit, mis võtab niigi lõviosa ta energiast ja ajast. Erialalt on ta aga pedagoog, töötanud õpetaja ja huvijuhina. Ta ütleb, et soov lastega tegeleda on tal ilmselt veres.

Toomas Treier ja Ranno Treial sattusid jõuluvanadeks olude sunnil, kuna kummalgi mehel ei jätkunud õigel hetkel südant sõpradele ei öelda.

Üks lugu paljudest

Ühel perel oli niisugune tava, et igal jõululaupäeval käidi surnuaias, ja kui sealt koju jõuti, olid pakid kuuse all.

Selle pere väike poiss rõõmustas väga kingituste üle, kuid jäi iga kord ka natuke nukraks – miks küll jõulumees niimoodi valel ajal tulema juhtub. Läinud aastal otsustas see poiss, et tema koos perega enam surnuaeda ei lähe. Et istub kodus ja passib peale, kas jõuluvana on olemas või toob pakid kuuse alla tõesti keegi teine. Vanemad ohkasid, aga jäid nõusse. «Olgu siis pealegi,» ütlesid nad.

Kui kõik olid läinud ja tuba vaikseks jäänud, läks poiss akna juurde ootama. Sellest, mis pilt sealt varsti avanes, pidi lapse hing vaat et kinni jääma. Üle põllu rühkis nende maja poole ei keegi muu kui jõuluvana. Päris jõuluvana!

See on Ranno Treiali üks lugudest, mis räägib, kui tähtis on lapsele jõuluvanausk ning miks ta ise jõulumehe kuue ja habeme igal aastal kapist üles otsib ja töökorda seab.

Käopessa külla

Tänavu sügisel läksid Toomas Treier ja Ranno Treial Käopesa asenduskodu juhataja Sirli Petersoni jutule, tutvustasid ennast ning küsisid, kuidas nad võiksid aidata.

Sirli Peterson meenutas seda kohtumist ja ütles nüüd, et nende meeste heas tahtes ei ole tal põhjust kahelda. «Nad ei ilmunud kohale nädal enne jõule ega tahtnud tulla vaid üheks korraks lastega aega veetma,» sõnas ta.

Sündis plaan, millest üks osa on juba teostunud. Nimelt oli esimesel advendil Käopesas teatrisündmus, mis seisnes selles, et mittetulundusühing Tartu Teater mängis lastele loo Pöial-Liisist. Selle korraldasid Toomas Treier ja Ranno Treial ehk Ragulka.

Ka 22. detsembril toimuv Käopesa jõulupidu on Ragulka teha ning detsembri lõpul soovivad nad asenduskodule kätte anda annetuse, mis läheb ühe sisustamist ootava pereköögi tarbeks.

Treier ja Treial meenutasid, et kui nad hakkasid Käopesale köögi sisustamiseks annetusi koguma, tegid nad nii tuttavatele kui ka võõrastele firmajuhtidele 17 kõnet ning said 17 jaatavat vastust.

«Kõik heldisid ja olid kohe nõus toetama,» meenutas Toomas Treier. Nad on selle eest kõigile väga tänulikud ja lisasid, et Ragulka eesmärk näib olevat natuke ka selles, et võimalikult suurele hulgale inimestele meelde tuletada, et Tartus on Käopesa.

Ranno Treial leiab, et vähemalt Käopesas vajavad lapsed kõige rohkem sooja inimlikku suhet ja sõprust kellegagi ka väljastpoolt oma maja, samuti heade sündmustega seotud vahetuid emotsioone.


Ragulka

• Ragulka on kahest mehest koosnev rakend, mis aitab inimestel sündmusi korraldada ning püüab märgata neid, kes vajavad abi.

• Detsembrikuu heategevusmõte on seotud Käopesa asenduskoduga. Kogutakse annetusi ja seistakse hea jõulukuu programmi eest.

• Koos Eesti vähihaigete laste vanemate liiduga peetakse tänavu meeles ka haiglaravil viibivaid väikesi patsiente.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles