Lennuvõimetu savilind laulis laval

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Emajõe kooli noored tõid lavale lood kilplastest.
Tartu Emajõe kooli noored tõid lavale lood kilplastest. Foto: Kristjan Teedemaa

«Kas sa ütled mulle ette ka?» sosistab teismeeas tüdruk veidi murelikult oma õpetajale enne lavale astumist. Tema kaasnäitleja on enesekindlam: «Mulle ei ole vaja ette öelda!»



Tartu Sadamateatris ja selle ümber oli kolmapäeval melu palju. Teatrilavale astus 17 laste- ja noortetruppi üle Eesti, etenduste vahepeal valgusid umbes 200 last õue sooja ilma ja päikest nautima.

Sellest, et tegemist ei ole aga päris tavaliste lastega, andsid märku need, kel liikumiseks tarvis mõnd ratastega abivahendit.

Päris oma festival

Üks kord ammu, nüüd juba peaaegu kümme aastat tagasi, toimus Päinurme internaatkoolis teatripäev erivajadustega lastele. Kui õpetajad pärast kohvilauas aru pidasid, käidi välja mõte, et niisugune tore ettevõtmine võiks olla igal aastal.

Selle väljaütlejaks osutus Kroonuaia kooli õpetaja Katrin Luts, kelle kätte kohe ka uue teatrifestivali loomine usaldati. Nii ongi juba kaheksal aastal saanud Tartus kokku noored, kellel on eluga toimetulek veidi keerukam kui tavalisel lapsel.

Selle aja jooksul on Savilinnul käinud umbes pooled Eesti erivajadustega laste näitetruppidest, üldjuhul juba tuttav seltskond, aga igal aastal ka mõni, kes varem osalenud ei ole. Korraldajad ei ole üritust väga palju ka reklaaminud, kes teavad, need tulevad.

Festival on igal aastal veidi suuremaks kasvanud ja ega ühe päeva sisse palju rohkem mahugi. Niigi on kehtestatud nõue, et ükski etendus ei tohiks olla pikem kui pool tundi. Juba seetõttu, et kauem lapsed lihtsalt ei kanna välja.

Erivajadustega noored mängivad väga palju muinasjuttudel põhinevaid lugusid, mille juhendajad ise on näidenditeks teinud.

Luts, kes ka ise oma truppi juhendab, rääkis, et eakohastes näidendites on sageli nende laste jaoks liiga palju teksti ja vastupidi – sobiva tekstihulgaga näidendid on jällegi liiga titekad.

Sel aastal oli esinemas ka üks trupp väljastpoolt Eestit – Soomest Turu linnast panid kaks kooli kokku etenduse džungli-Punamütsikesest. Kõige kaugem sooviavaldus osalemiseks tuli üllatuslikult aga hoopis Nigeeriast, kust kirjutas Ismaeli-nimeline noormees. «Aga minu pikk ja põhjalik vastus vist ehmatas ta ära, igatahes ta ei vastanud enam,» muigas Luts.

Suuremaks ei paisu

Lutsu sõnul ei ole üritust saanud suuremaks paisutada, sest see tähendaks ka kulude kasvamist. Truppide majutus ja toitlustus läheks kallimaks kui sponsorid oleksid nõus praegustes tingimustes toetama.

Loomulikult ei ole korraldaja kohustatud selle kõige eest maksma, aga kuna paljud lapsed on pärit lastekodust või vaesematest peredest, siis ei oleks ka neil endil seda raha kusagilt võtta.

Savilinnul osalejad

• Tartu Herbert Masingu kool, Tallinna puuetega noorte keskus Juks, Vaeküla kool, Tartu Kroonuaia kool, Õismäe kool, Raikküla kool, Vidruka kool, Lahmuse kool, Tallinna Laagna lasteaed-põhikool, Tallinna 1. internaatkool, Tartu Emajõe kool, Turu Samppalinna kool, Turu Luolavuore kool, Kammeri kool, Pärnu Kuninga tänava põhikool, Päinurme internaatkool, Jõhvi gümnaasium, Kõpu internaatkool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles